Poolse Europarlementariërs over het Poolse Voorzitterschap

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 7 juli 2011, 16:27.

Na het debat op woensdag weten we wat de prioriteiten zijn van het Poolse Voorzitterschap i van de Raad i. Wat zal echter de stijl en manier van omgaan met problemen zijn? Enthousiast, optimistisch, creatief, kalm en vredig, stellen een aantal Poolse parlementsleden waarmee wij deze week spraken.

Het Europees Parlement i heeft momenteel met Jerzy Buzek i een Voorzitter uit Polen. Buzek. is er zeker van dat de Poolse kwaliteiten, de humor binnen de EU i zullen verhogen. "Het enthousiasme en de creativiteit van Polen zijn vooral nodig om de sfeer van voorzichtigheid en twijfel achter ons te laten, die in sommige delen van de EU bestaat als gevolg van de schuldencrisis," zegt hij. "Ik hoop dat de ijver en de passie van de Polen besmettelijke zal zijn en de stemming in de EU zal verbeteren".

Jacek Saryusz Wolski (Europese Volkspartij i) benadrukt dat de Polen gemotiveerd zijn en hard zullen werken: "Polen heeft de ambitie om de Raad van de EU op een efficiënte en constructieve manier voor te zitten".

Tadeusz Cymaski (Europese Conservatieven en Hervormers i) hoopt dat het Pools Voorzitterschap kalm en vredig zal zijn. "Wij zagen tijdens het debat dat de Poolse premier open stond voor kritiek. Het is beter om de tegenstanders te horen dan met iedereen ruzie te maken."

Joanna Senyszyn (Socialisten en Democraten i) legt uit waarom Polen tevredener zijn dan de burgers van het 'oude Europa'. "Toen wij tot de EU toetraden, waren de Poolse mensen erg blij. Ze willen nu dit geluk, dit enthousiasme, op Europees niveau laten blijken. Volgens de Eurobarometer i is Polen één van de meest enthousiaste landen van de EU!" zegt ze.

De Europarlementsleden zijn van mening dat het Voorzitterschap het imago van Polen in de EU zal kunnen verbeteren. "We kunnen onszelf een beetje promoten in deze periode," zeggen ze. Een van de instrumenten die hiervoor gebruikt kan worden is de Poolse keuken. "Meestal deelt een land aan het begin van het Voorzitterschap flessen met alcohol weg: wij geven aardbeien! Het is belangrijk om stereotypen te doorbreken," - zegt Senyszyn. Cymaski gelooft daarentegen in de kracht van de Poolse zure komkommer. Aardbeien of komkommers? De balans zal eind december worden opgemaakt.

REF. : 20110706STO23405

Nadere informatie :