Wetsvoorstel Donner geeft kleine partijen minder kans

dinsdag 2 augustus 2011

DEN HAAG (PDC i) - Kleinere partijen krijgen bij toekomstige verkiezingen mogelijk minder kans op een zetel in de Staten-Generaal i. Dit gebeurt wanneer het wetsvoorstel van minister Donner i om de zetels van de Tweede Kamer i te reduceren van 150 naar 100  en in de Eerste Kamer i van 75 naar 50 wordt aangenomen.

Zodra er minder zetels vrij komen in de Kamers zal de kiesdeler omhoog gaan, partijen hebben dan immers meer stemmen nodig voor het verwerven van een zetel. Dat een dergelijk hoge kiesdeler gevolgen zou hebben blijkt uit een klein onderzoek van de Kiesraad waarbij gekeken wordt naar wat het effect van een verkleining van de Kamers bij de vorige verkiezingen zou zijn geweest.

Bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen in 2006 en 2010 zouden de partijen die destijds zetels behaalden, dit ook bij een verkleining van de Kamer weer doen. In de Eerste Kamer echter is dit niet het geval. In 2007 zou de Onafhankelijke Senaatsfractie i (OSF) de Eerste Kamer niet gehaald hebben. In 2011 zouden er zelfs vier partijen (SGP i, 50plus i, Partij voor de Dieren i en de OSF) buiten de boot zijn gevallen. 

Het wetsvoorstel heeft nog een lange weg te gaan aangezien het gaat om een grondwetswijziging.

Bron: kiesraad.nl