Afrika verdient hulp, geen cynisme

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op donderdag 4 augustus 2011, 3:56, column.

'Hoe lang blijft de wereld het bestaan van plaatsen als Dadaab, het grote vluchtelingenkamp vlakbij de Somalische grens, accepteren?' Die vraag stelden Ewout Irrgang, Eric Smaling en ik ons in mei, in het dagboek van onze reis naar Kenia. De situatie in het vluchtelingenkamp werd met de dag uitzichtlozer. Onvoldoende voedsel, onvoldoende onderwijs voor de kinderen en vooral onvoldoende behuizing. En de stroom vluchtelingen groeide met de dag. De situatie in Somalië is na decennia van wetteloosheid nog uitzichtlozer.

En dan is er nu de ergste droogte sinds 60 jaar in de Hoorn van Afrika. In landen als Somalië, Ethiopië, Kenia en Djibouti worden zo’n 11 miljoen mensen die al niets hadden direct bedreigd door een hongerdood. De noodklok is geluid. De wereld is wakker geworden en dagelijks zien we de mensonterende beelden op de TV. De samenwerkende hulporganisaties hebben Giro 555 opengesteld. Nederland komt in beweging en dat is heel hard nodig.

Ik kan me voorstellen dat sommigen misschien cynisch zijn geworden. Het is niet de eerste keer dat er voor Afrika wordt ingezameld. En politiek gezien is de wereld mede verantwoordelijk voor wat daar in de Hoorn van Afrika gebeurt. Met voedsel wordt tegenwoordig keihard gespeculeerd wat de prijzen opdrijft tot ongekende hoogtes. Onlangs heeft de SP steun gekregen bij het kabinet om deze speculatie verder te onderzoeken, al zou deze wat mij betreft direct verboden moeten worden. En zo zijn er meer politieke beslissingen van privatiseringen en roofbouw van landbouwgronden die de situatie in Afrika er niet beter op maken. En dan hebben we het nog niet gehad over de corrupte leiders en warlords die velen op het Afrikaanse continent in hun greep houden.

De oorzaken dat de nood opnieuw zo hoog is in Afrika zijn talloos. Maar daarover debatteren helpt de mensen die op dit moment in grote nood verkeren niet. Die hebben nu direct hulp nodig. Ik roep iedereen dan ook op, als ze iets kunnen missen, dit aan giro 555 over te maken. Want elke euro zal helpen! En dat zal te zien zijn met de goede verantwoording die daarbij hoort en waarvoor de SP heeft gepleit bij de hulporganisaties en het ministerie.

Het is wrang om te zien hoe het Westen makkelijk met honderden miljarden strooit om een vermolmd financieel systeem in stand te houden, maar de 1,1 miljard die nodig is om deze mensen te helpen niet direct op tafel legt. Ik roep dit kabinet dan ook op om het bedrag dat de Nederlanders samen inbrengen op Giro 555 te verdubbelen, zoals dat vaker in het verleden is gebeurd. Dat is een gebaar dat laat zien dat ons morele kompas niet is vertroebeld.

Deze nieuwsbrief direct in je mailbox? Abonneer je op de nieuwsbrief van Emile Roemer