In wat voor land wil jij leven?

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op zaterdag 17 september 2011, 2:38, column.

Het zal je niet ontgaan zijn. Donderdag lekte door een knulligheid de Miljoenennota een dag te vroeg uit. Stom natuurlijk, maar ik maak me drukker om wat er in alle regeringsplannen staat. Wat mij betreft staan we op een tweesprong. Willen we een menselijk en sociaal land; of willen we een onmenselijk, asociaal land? Dáár gaat het over, vandaag, morgen en de komende jaren.

De politiek van Rutte is exact hetzelfde als de politiek die ons de crisis heeft gebracht. De hele Miljoenennota staat vol met begrippen als meer markt, minder regulering en meer Europa. Dit terwijl de crisis waar we nu in zitten, begonnen is op de financiële markten, een gevolg is van een gebrek aan regels op die markten en verergerd werd door de miljardensteun aan Griekenland. Rutte denkt dat meer van hetzelfde deze crisis op gaat lossen.

CDA, VVD en PVV zeggen: ‘Zoek het zelf maar uit.’ De banken en de landen die er een potje van hebben gemaakt, krijgen echter alle steun. Zo niet de mensen die bijvoorbeeld zijn aangewezen op een persoonsgebonden budget (PGB), kinderopvang en de sociale werkplaats. Deze partijen geloven nog in een land waar de hebzucht mensen drijft. Daarom breken zij de solidariteit af. Hun motto is: Ieder voor zich. Dat is hún land.

Dit is míjn land.

We hebben eerlijke politiek nodig: menselijk en sociaal. Daarom wil ik de uitverkoop van de beschaving stoppen. Door op te komen voor de mensen die het niet is komen aanwaaien, maar hard (hebben) moeten knokken voor een fatsoenlijk bestaan. Ik wil dat die slimme meid kan studeren zonder zich diep in de schulden te steken. Ik wil dat onze oma's en opa's de zorg krijgen die ze verdienen. Ik wil dat onze kinderen worden grootgebracht in een land waar niet alles alleen om geld draait, maar waar ook plek is voor cultuur, zorg voor elkaar en ontspanning.

Graag wil ik van je weten wat jij van deze plannen vindt. Ga naar de speciale site 1voorallen.nl en laat het me weten.