Voor jou tien anderen

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op dinsdag 7 februari 2012, 2:29, column.

Dat een postbode thuis aanbelt, is mij vaker overkomen. Maar dat er vervolgens geen brief of pakketje werd afgeleverd was voor mij een nieuwe ervaring. Afgelopen weekend kwam een postbode speciaal langs om mij te wijzen op de uitzending ‘Voor jou tien anderen’ van het televisieprogramma Zembla.

Deze uitzending is absoluut het kijken waard. Te zien is hoe het bedrijf PostNL kleine zelfstandigen uitbuit door laag stukloon te betalen voor de bezorging van pakketten. Deze harde werkers maken lange dagen voor een habbekrats, hebben geen recht op doorbetaling bij ziekte en zijn volledig afhankelijk van de grillen van PostNL. In de bouw gaat het niet anders. Zembla sprak met ontslagen bouwvakkers die een dag later voor dezelfde baas aan de slag kunnen als uitzendkracht. Uiteraard compleet rechteloos en voor een fors lager salaris.

Steeds meer Nederlanders vertrouwen op de SP om dit soort misstanden aan te pakken. Uit de groeiende opmars van de SP in de peilingen maak ik op dat onze kritiek op deze uitbuiting breed leeft onder de bevolking. Teveel Nederlanders werken steeds harder voor een almaar dalend salaris. Opkomen voor deze fabriekswerkers, schoonmakers, bouwvakkers, cateringwerkers, postbodes, thuiszorgwerkers en vele anderen zie ik als mijn belangrijkste opdracht voor de komende jaren.

Het is nog niet zo lang geleden dat andere politici, economen, maar ook veel kiezers dachten dat onze alternatieven ‘niet realistisch’ zouden zijn. Inmiddels wordt duidelijk dat wij het op steeds meer punten bij het rechte eind hadden. Want of het nu om de uitbuiting op de arbeidsmarkt of om de eurocrisis gaat: andere partijen en deskundigen onderschrijven steeds vaker juist onze kijk op de samenleving. Dat wekt natuurlijk vertrouwen, maar ook de verantwoordelijkheid om te handelen.

Ik vind het geweldig dat Zembla de vinger op de zere plek heeft gelegd. Het is het verhaal van de postbode aan mijn deur: zijn verhaal moet verteld worden. En ik hoor ook graag jouw verhaal. Mail mij als jij ook behoort tot de groep van uitgebuite werknemers. Dan zorg ik dat onze premier te horen krijgt hoe hij omgaat met de hardste werkers in ons land.

Emile Roemer