Welslagen Spaanse hervormingen in EU-belang

Met dank overgenomen van Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) i, gepubliceerd op maandag 13 februari 2012.

Het is niet alleen voor Spanje van belang dat de ingeslagen weg van structurele hervormingen van de regering Rajoy succesvol is. Het is ook heel belangrijk voor Nederland en de Europese Unie. Dat zei staatssecretaris Knapen i vandaag tijdens zijn overleg met de Spaanse staatssecretaris Montojo voor EU-Zaken en Kabinetschef Sánchez van premier Rajoy.

‘Europa volgt de Spaanse hervormingen nauwgezet. We zien dat er veel vooruitgang wordt geboekt en dat de Spaanse samenleving achter de hervormingen staat. De regering verdient dan ook alle steun’, aldus de staatssecretaris.

Knapen sprak in zijn ontmoeting met Montojo en Sánchez verder over de voorbereidingen voor de Europese Raad van 1 en 2 maart. ‘Op het terrein van versterkt begrotingstoezicht is de afgelopen zes maanden veel bereikt. De EU landen moeten tegelijkertijd hard werken aan economische groei en werkgelegenheid, bijvoorbeeld door de arbeidsmarkt te liberaliseren. De nieuwe Spaanse regering heeft op 11 februari jl. daarvoor een serieus hervormingsprogramma aangenomen’, aldus de staatssecretaris. Ruim 20% van de beroepsbevolking in Spanje is werkloos. Van de jongeren is zelfs bijna 50% werkloos.

Later vandaag bezoekt staatssecretaris Knapen ook Portugal. Daar zal hij spreken met staatssecretaris Leitão van Europese Zaken en minister Gaspar van Financiën over het Portugese hervormingsprogramma en de voorbereidingen van de komende Europese Raad.