Actie voor Europese groei en werkgelegenheid

Met dank overgenomen van Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) i, gepubliceerd op vrijdag 24 februari 2012.

Staatssecretaris Knapen van Buitenlandse Zaken ontving vrijdag de ministers van Europese Zaken van Duitsland en Hongarije. Ze spraken onder meer over de aankomende Europese Raad i. Nederland wil dat er snel maatregelen worden genomen om de economische groei en werkgelegenheid in Europa i te stimuleren. Er moet een tijdlijn met concrete doelen komen.

Knapen ontmoette de Duitse Michael Link voor het eerst nadat hij eind januari Werner Hoyer opvolgde als minister van Europese Zaken. Zij spraken af zoveel mogelijk samen op te trekken voor versterking van de Europese economie. Duitsland en Nederland hebben zich samen ingezet voor het nieuwe begrotingspact. Daarin staan strenge begrotingsregels om nieuwe crises te voorkomen. ‘De ondertekening volgende week maakt de weg vrij om onze energie te richten op groeivermogen en werkgelegenheid, onder meer via de interne markt’, aldus Knapen.

Tegen minister Enikő Győri sprak Knapen zijn waardering uit over de Hongaarse steun voor het nieuwe Europese begrotingspact. ‘Het is van groot belang dat deze afspraken ook worden gesteund door landen buiten de eurozone’, aldus de staatssecretaris. De Europese kritiek op de nieuwe Hongaarse grondwet en het te hoge begrotingstekort kwam ook ter sprake. Knapen sprak de hoop uit dat deze kwesties in dialoog met de Europese Commissie spoedig worden opgelost.