Ombudsman: Benoeming vicepresident Raad van State moet transparanter

woensdag 29 februari 2012

DEN HAAG (PDC i) - De Nationale Ombudsman i vindt dat de overheid meer openheid moet geven bij de benoeming van de vicepresident van de Raad van State i. Ombudsman Alex Brenninkmeijer roept het kabinet op om in gesprek te gaan met de Tweede Kamer i over de benoemingsprocedures van dergelijke politieke functies.

Dit stelt Brenninkmeijer nadat enkele enkele sollicitanten hun onvrede uitten over de procedure waarbij Piet Hein Donner i uiteindelijk werd gekozen tot vicepresident. Brenninkmeijer vindt dat de overheid open moet zijn over eventuele politieke keuzes voor een bepaalde persoon en deze moet kunnen onderbouwen. Op de benoeming van Piet Hein Donner als vicepresident was vooral kritiek omdat hij zou zijn gekozen dankzij zijn gerespecteerde positie binnen het CDA i.

Terugtredend vicepresident Herman Tjeenk Willink i is het ermee eens dat de vicepresident van de Raad van State het beste op een transparante wijze moet worden gekozen. Hij vraagt zich alleen of af een open sollicitatieprocedure hiervoor de juiste manier is.

Bron: NRC Handelsblad