Nederland de boer op voor sobere en meer effectieve EU-begroting

Met dank overgenomen van Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) i, gepubliceerd op dinsdag 6 maart 2012.

De Europese meerjarenbegroting 2014-2020 moet sober en effectief zijn en bijdragen aan economische groei in Europa. Staatssecretaris Ben Knapen i bezoekt de komende weken een aantal Europese hoofdsteden om daarvoor te pleiten. Vandaag is hij in Zweden. Binnenkort bezoekt hij Londen, Berlijn, en inkomend EU-voorzitter Cyprus om steun te krijgen voor de Nederlandse inzet.

Voorafgaande aan de volgende Raad Algemene Zaken i organiseert Nederland een bijeenkomst van gelijkgezinde landen om steun te zoeken voor een aanzienlijke verlaging van de EU meerjarenbegroting. Zoals bekend bepleit Nederland een verlaging van minstens 100 miljard euro en wil het de korting op de Nederlandse afdracht aan de EU behouden.

‘Ook Europa moet de broekriem aanhalen. Nederland wil meer aandacht voor onderzoek en innovatie en minder rondpompen van geld. Idealiter krijgen alleen de armste regio's in de armste EU landen steun.’ Dat zei Knapen vandaag in Stockholm tijdens zijn gesprek met minister Ohlsson van Europese Zaken. De staatssecretaris sprak verder met minister Borg van Financiën over het nieuwe begrotingspact en de economische groeiagenda van Europa. Verder ontmoette Knapen leden van de parlementaire commissie voor Europese zaken.

In zijn gesprekken benadrukte Knapen ook dat Nederland het beheer van EU-fondsen wil verbeteren en dat lidstaten zich daarover publiekelijk verantwoorden. 'Nederland en Zweden doen dat al, omdat zij maximale transparantie en goede verantwoording hoog in het vaandel hebben,' aldus staatssecretaris Knapen.

Verder vroeg Knapen steun voor een mechanisme om het functioneren van elkaars rechtstaten bespreekbaar te maken. Hiervoor is veel aandacht voordat een kandidaatlidstaat kan toetreden tot de Unie, maar daarna niet meer terwijl het belangrijk is voor het vertrouwen in de onderlinge samenwerking. Nederland wil dit graag betrekken bij de reguliere Schengenevaluaties.

Knapen nam in Zweden de gelegenheid te baat ook te overleggen over zijn andere portefeuille Ontwikkelingssamenwerking. Met minister Carlsson van Ontwikkelingssamenwerking en directeur- generaal Petri van de Zweedse ontwikkelingsorganisatie SIDA besprak hij hoe de internationale hulparchitectuur te hervormen. ‘In een veranderende wereld verandert ook de klassieke definitie van ontwikkelingssamenwerking en de rol van donorlanden. Nieuwe partners als het bedrijfsleven, private fondsen en opkomende landen spelen een steeds grotere rol. Daar moeten we binnen onze internationale verplichtingen mee samenwerken’, aldus de staatssecretaris.