Een hard gelag

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op zondag 18 maart 2012, 2:25, column.

‘Een kinderachtige walgelijke reclame van het FNV’, noemde PVV’er Hero Brinkman het FNV-spotje tegen de bezuinigen op de sociale werkplaatsen. Tja, het is maar waar je boos om wordt. Over duizenden mensen die hun baan kwijt raken, of over een spotje dat hier schande van spreekt.

Het FNV-spotje is confronterend, dat zeker. We zien hoe tevreden werknemers met een arbeidsbeperking hun zorgen uitspreken over de plannen van dit kabinet. ‘Door de bezuinigingen kunnen mensen zoals ik straks niet meer werken’, zegt één van hen. We zien ook de minister-president, lachend in de Tweede Kamer. Premier Rutte is een jolige vent, maar met het wegkijken voor de slachtoffers van zijn beleid en het weglachen van de problemen die hij veroorzaakt, moet het maar eens afgelopen zijn.

VVD en PVV blijven volhouden dat niemand in de sociale werkplaats wordt ‘ontslagen’. Maar dat woordspelletje ben ik zo zachtjesaan wel zat. Steeds vaker krijg ik kopieėn van brieven toegestuurd van werknemers wiens contract in de sociale werkplaats niet wordt verlengd. Nee, formeel worden ze niet ontslagen, maar het keiharde resultaat is hetzelfde. Mensen die nu nog in de sociale werkplaats werken, komen straks thuis te zitten. Rutte, Verhagen en Wilders misleiden de zaak door er een woordspelletje van te maken: immers, zonder ontslagen te worden verliezen duizenden wel hun baan. Een hard gelag.

Te vrezen valt dat de brieven die ik krijg nog slechts het topje van de ijsberg zijn. Daarom heb ik nu uw hulp nodig. Werkt u zelf in de sociale werkplaats en wordt uw contract niet verlengd? Of kent u iemand die niet langer welkom is op de sociale werkplaats? Stuur mij alstublieft een kopie (of scan) van de brief waaruit blijkt dat het contract niet verlengd wordt. Dan kan per mail naar emileroemer@sp.nl of per post naar:

Tweede Kamerfractie SP

t.a.v. Emile Roemer

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Ik wil de coalitie graag confronteren met de gevolgen van hun beleid. Gelukkig sta ik daarin niet alleen. Op 22 maart organiseert de vakbond een manifestatie in Den Haag tegen de kabinetsplannen. Ik zal erbij zijn, en ik hoop dat iedereen die solidair is met deze mensen er ook is. We staan tenslotte 1 voor allen!

Emile Roemer

Deze column als eerste ontvangen? Geef je op voor de nieuwsbrief van Emile Roemer