Heerlijk, lente!

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op vrijdag 23 maart 2012, 3:02, column.

Wat een beetje zon met een mens kan doen. Overal vrolijke gezichten, volle terrassen, spelende kinderen en tuinen die onder handen worden genomen. Weer om goeie zin van te krijgen, het is te hopen dat het nog even aanhoudt. Je hebt het niet voor het zeggen, het weer laat zich niet regelen.

Premier Rutte doet graag alsof de samenleving is als het weer: eigenlijk niet te regelen. Dus doet hij alsof zijn bezuinigingsplannen op zorg, zekerheid en onderwijs onvermijdelijk zijn. Maar dat is onzin. Het weer kun je niet beïnvloeden, de samenleving zeker wel.

Willen we ook meer zonneschijn in onze economie, dan moeten we premier Rutte niet zijn gang laten gaan met zijn plannen. Dan wordt de economie namelijk kapot bezuinigd en betalen we allemaal de prijs. Minder banen, minder omzet, minder belasting.

Neem nou het plan om 60.000 banen in de sociale werkvoorziening te schrappen. Dat pakt in alle opzichten negatief uit: mensen kunnen niet meer werken, worden aangewezen op een uitkering, productie wordt niet meer geleverd; per saldo dik verlies voor de samenleving. Ik was blij dat ik gisteren met 15.000 mensen uit het hele land op het Malieveld in Den Haag was om duidelijk te maken dat zo’n dom plan niet mag doorgaan. We vragen niks onmogelijks: we eisen geen goed weer, maar gewoon behoud van belangrijke banen. En dat kan. Goede zaken die we met z’n allen hebben opgebouwd, moeten we niet dom afbreken, maar met beleid opbouwen. Juist nu!

Vandaag staat in de krant dat het vestigingsklimaat voor ondernemingen prima is in Nederland. En het gaat ook heel goed met mensen die veel verdienen of een groot vermogen hebben. We hebben grote ondernemingen en mensen met heel veel geld de afgelopen jaren wel heel ruimhartig behandeld.

Nu, door de economische crisis gedwongen, komen we tijdelijk geld tekort om zorg, zekerheid en onderwijs overeind te houden. Dan is er niks mis om van hen die het het beste gaat, een beetje meer bijdrage in de kosten van de samenleving te vragen. Zij profiteren immers het meest als we dit land op orde hebben en houden. Van ons hoogwaardige onderwijs, onze goed opgeleide werknemers, ons zorgstelsel, onze wegen, treinen en vliegvelden. Daar draait onze economie op, en hun winsten en inkomens ook. Wat dat betreft geldt nu: voor niks gaat de zon op.

Tenminste, als het om de economie en de samenleving gaat. Voor de rest schijnt morgen de zon weer. Voor iedereen. Fijn weekeinde, geniet ervan.

Emile Roemer

Deze column als eerste ontvangen? Geef je op voor de nieuwsbrief van Emile Roemer