In Memoriam: Hans van den Doel

Met dank overgenomen van J.L. (Hans) Spekman i, gepubliceerd op vrijdag 30 maart 2012.

'Hans van den Doel heeft in de korte tijd die hem gegeven was (op 42-jarige leeftijd werd hij door een beroerte getroffen) op diverse terreinen een uiterst markante rol gespeeld. Zo was hij een briljant parlementariër (1967-1973) die als woordvoerder Volkshuisvesting dikwijls de degens kruiste met Hans Wiegel die hij 'de jongeheer van (premier) Biesheuvel' noemde. Maar hij was ook een geducht buitenparlementair activist: zo dook hij in de tijd dat de PvdA nog actiepartij was op zondag onder toeziend oog van de opgetrommelde camera’s op de Veluwe in een (gesloten) zwembad.' Door Ed van Thijn.

Hans was één van de oprichters van Nieuw Links en mede-auteur van Tien Over Rood, maar schrok er niet voor terug hen de oren te wassen als zij zich, in zijn ogen, te buiten gingen aan Oudlinkse uitspraken, zoals in de Macht van de Rooie Ruggen.

Na zijn Kamerlidmaatschap werd hij een gerenommeerd wetenschapper (economie en bestuurskunde), pleitbezorger voor de welvaartstheorie en bestrijder van wat hij noemde het biefstuksocialisme. Hij was een overtuigde voorstander van loonmatiging voor werkgelegenheid, jaren voor het akkoord van Wassenaar.

In één van zijn vele publicaties (Lastig Links, 1976) hekelde hij de toenmalige 'goldrush' naar het politieke midden: 'Er dwaalt een schrikbeeld door Europa: het schrikbeeld van het midden'. Zo was hij altijd zijn tijd vooruit.

Sinds hij zich niet meer in woord en geschrift kon uiten heeft hij zich met grote wilskracht gestort op de schilderkunst. Waar anderen memoires schrijven heeft hij zijn levensherinneringen in een, vaak adembenemende, sprekende portretten.

Ed van Thijn