PvdA blijft strijden voor OV-trajectkaart voor MBO-studenten

Met dank overgenomen van J.S. (Jacques) Monasch, gepubliceerd op maandag 2 april 2012.

MBO-studenten zijn lang onderweg naar hun opleiding, de kwaliteit van het openbaar vervoer schiet tekort en degenen die jonger zijn dan 18 betalen hier vaak ook nog de hoofdprijs voor. Dat is de tussenbalans van onderzoek van de PvdA naar de ervaringen van MBO-studenten met het openbaar vervoer De PvdA vindt dit onacceptabel, en blijft onder andere pleiten voor een OV- trajectkaart voor studenten onder de achttien.

De afgelopen maanden heeft de PvdA MBO-instellingen bezocht in Zwolle, Tilburg, Heerenveen en Arnhem. Daar hebben we ongeveer 800 MBO-studenten een vragenlijst voorgelegd. Ik vind de uitkomsten van de tussenrapportage meer dan zorgelijk. MBO studenten die nog geen 18 zijn betalen soms meer dan 400 euro per maand aan reiskosten. Daarnaast zijn ze dagelijks meerdere uren zoet aan reizen naar en van hun opleiding. Tot slot komt naar voren dat de kwaliteit van het openbaar vervoer geregeld te wensen over. Studenten moeten veelal staan, bussen rijden door als ze vol zitten of ze rijden helemaal niet.

De Partij van de Arbeid hecht grote waarde aan het MBO en haar studenten. Studenten worden daar opgeleid tot vakmensen en spelen na het afronden van hun opleiding een cruciale rol in de samenleving. Het zijn de verplegers, bouwvakkers, agenten, automonteurs, kappers en administrateurs van de toekomst. Toegankelijkheid van het onderwijs vormt een belangrijke voorwaarde. Daarom pleit de PvdA voor een OV trajectkaart voor studenten onder de 18. Waar andere studenten hun reiskosten vergoed krijgen geldt dat niet voor deze groep. Met het invoeren van een OV trajectkaart doen we niet alleen iets aan de hoge reiskosten maar ook aan deze onrechtvaardige situatie.

Op woensdag 18 april bezoekt de partij MBO-instellingen in Utrecht en Spijkenisse. Eind mei wordt het geheel aan resultaten gepresenteerd.