Tegemoetkoming AOW’ers in het buitenland blijft onzeker
Nederlandse AOW'ers in het buitenland zijn in het gelijk gesteld in een geschil over de maandelijkse koopkracht-ondersteuning van 33 euro. Het ministerie van Sociale Zaken overweegt nog in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. In de tussentijd blijft de tegemoetkoming buiten bereik.
De rechter in Haarlem oordeelde dat de Nederlandse overheid ten onrechte heeft gekort op de AOW-uitkering van Nederlanders in het buitenland, door sinds juni 2011 niet langer een koopkracht-ondersteuning aan deze groep uit te betalen. Alleen AOW'ers die 90 procent of meer van hun belasting in Nederland betalen komen er nog voor in aanmerking.
De rechtbank in Haarlem oordeelt nu dat er geen relatie mag bestaan tussen het ontvangen van een tegemoetkoming en het belastingplichtig zijn. De procedure was gestart door een aantal Nederlanders in het buitenland die de maatregel als discriminered hadden ervaren.
Bij de grens
De Vereniging voor Grensarbeiders, altijd al kritisch over de maatregel van de Nederlandse overheid, zegt blij te zijn met de uitspraak van de rechter. 'Sociale zekerheid houdt niet op bij de grenzen', zegt voorzitter Diederik Verweyen van de Vereniging.
Volgens Verweyen zijn zeker 200.000 van de ongeveer 280.000 AOW'ers in het buitenland de dupe van de bezuinigingsmaatregel, zoals zij dit noemen.
Wat vooraf ging
In 2005 werd de AOW-tegemoetkoming in het leven groepen om gepensioneerden te compenseren voor een wijziging in het Nederlandse fiscale systeem waardoor ze minder te besteden hadden. Deze AOW-tegemoetkoming werd in juni 2011 vervangen voor een nieuwe regeling, de KOB. Dit was ook het moment dat de tegemoetkoming van 33 euro voor gepensioneerden in het buitenland kwam te vervallen.
De Europese Commissie i bestempelde de wijziging als on-Europees, volgens Verweyen. De Raad van State i oordeelde eerder al dat de Nederlandse maatregel niet waterdicht was. De uitvoering van de KOB is niet gelegd bij de Belastingdienst, maar bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). En alle burgers moeten toegang hebben tot dezelfde sociale voorzieningen, zo klonk toen door in het advies aan de regering.
Terugwerkende kracht
Volgens Verweyen zou het Nederland sieren als de maatregel snel wordt aangepast en Nederlanders in het buitenland weer kunnen genieten van de tegemoetkoming van 33 euro per maand. 'Dat is op jaarbasis toch zo’n 400 euro.' Volgens hem zal de Nederlandse overheid ook het onderspit delven bij een eventueel beroep tegen de uitspraak van de rechter.
Het ministerie van Sociale Zaken zegt dat het eerst de uitspraak van de rechter gaat bestuderen voordat eventueel verdere stappen worden ondernemen. Of AOW'ers in het buitenland met terugwerkende kracht recht hebben op deze tegemoetkoming, vindt de woordvoerder van Sociale Zaken nog niet opportuun om te zeggen.