Mali en Senegal: tussen hoop en vrees in West-Afrika, Amsterdam
datum | 24 april 2012 19:30 |
---|---|
plaats | Amsterdam |
locatie | Mozes en Aaronkerk, Waterlooplein 205 ![]() |
aanwezigen | M. (Thijs) Berman i, D.J.M. (Thea) Hilhorst Hilhorst e.a. |
organisatie | PvdA-delegatie Europees Parlement i, Foundation Max van der Stoel (FMS) |
Op dinsdagavond 24 april organiseert de Evert Vermeer Stichting een debatavond over de situatie in Mali en Senegal. Met o.a. Thijs Berman (PvdA Europees Parlement), Piet van Ommeren (ex interim-manager ICCO West-Afrika in Mali / Fair & Sustainable Advisory Services) en Thea Hilhorst (Wageningen Universiteit).
Twee landen in West-Afrika hebben het nieuws de afgelopen maanden gedomineerd: Mali en Senegal. Mali was jarenlang hét schoolvoorbeeld van democratie in West-Afrika, maar ging hard onderuit. Met de opstand van de Toearegs en het uitroepen van de staat Azawad is stabiliteit en eenheid in Mali ver weg. Senegal kende een rumoerige verkiezingsstrijd maar lijkt, in tegenstelling tot haar buurland, nu een stabiele politieke situatie te krijgen.
Sinds 2002 was de republiek Mali, onder leiding van Amadou Traoré, één van de meest politiek stabiele landen in Afrika. Tot het Malinese leger een coup d’etat pleegde. In het ontstane machtsvacuüm veroverden de Toearegs grote delen van noordelijk Mali en riepen de staat ‘Azawad’ uit. Na het aftreden van de president is het land nu in handen van een overgangsregering die Mali binnen 40 dagen naar nieuwe verkiezingen moet leiden.
In buurland Senegal vond op 25 maart de tweede ronde van de presidentsverkiezingen plaats. De aanloop naar de verkiezingen verliep onrustig, omdat zittend president Abdoulaye Wade, zichzelf voor een derde termijn verkiesbaar stelde. De tweede ronde werd met ruime meerderheid gewonnen door Macky Sall, de oud-premier. Uiteindelijk zijn de verkiezingen relatief goed en eerlijk verlopen en is de rust teruggekeerd in dit West-Afrikaanse land.
Hoe ziet de toekomst eruit voor de twee West-Afrikaanse landen? Wat betekent de afscheiding van Azawad voor de stabiliteit in de regio? Wat is de rol van de internationale gemeenschap in dit conflict?
Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar: evs[at]evertvermeer.nl. Doe dit snel want er zijn maar een beperkt aantal plekken.
Wij hopen je 24 april te mogen begroeten!
Plaats en tijdstip
Dinsdag 24 april 2012, 19:30 -21:30 (inloop vanaf 19:00)
Mozes & Aaronkerk, Waterlooplein 205, Amsterdam
Inhoudsopgave van deze pagina:
De PvdA i is met vier leden vertegenwoordigd in het Europees Parlement i (EP). De PvdA-leden maken deel uit van de fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D).
De PvdA is sinds de eerste verkiezingen voor het EP in 1979 vertegenwoordigd in het Parlement. Haar beste resultaat behaalde zij bij de verkiezingen van 1979 en 1984, toen zij op 9 zetels uitkwam. Bij de verkiezingen voor het EP van 2009 en 2014 ging de PvdA een lijstverbinding aan met GroenLinks i. In 2024 was er met die partij een gezamenlijke lijst.