Zaaien en oogsten

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op donderdag 19 april 2012, 2:11, column.

Het was een fantastische bijeenkomst dinsdag. Honderden schoonmakers mocht ik toespreken en feliciteren met hun succes. Na 110 dagen staken hebben zij hun strijd voor respect en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden gewonnen!

Wat mij betreft heeft het succes van de schoonmakers een veel grotere impact dan alleen hun eigen cao. De schoonmakers voeren een emancipatiestrijd. Voor loon naar werken en voor respect voor het zware werk dat ze doen. Laat hun succes een inspiratiebron zijn voor alle andere werknemers die knokken voor hun baan, voor waardering en voor respect. Zoals de politieagenten, de werkers in de sociale werkplaats, verpleegkundigen en de postbodes.

De SP steunt uiteraard ook hun strijd, binnen en buiten de Tweede Kamer. En dat blijft niet onopgemerkt. We groeien als kool en we zijn hét sociale alternatief voor Nederland geworden. Sinds 1 januari heeft onze partij netto 889 nieuwe leden ingeschreven. Dat moeten er nog meer worden, want ik heb grootse plannen. Overal om me heen zie ik hoe onze voorstellen steeds meer steun krijgen. Deze week steunde de Eerste Kamer de initiatiefwetten van Agnes Kant en Renske Leijten om de verplichte marktwerking uit de thuiszorg te halen. Een enorm succes: geen uitbuiting meer van werknemers en menselijke zorg voor cliënten.

Maar ook onze voorstellen voor kleinschalig onderwijs, de vakschool en de menselijke maat in de zorg krijgen de steun van bijna alle Nederlanders. De SP zorgt ervoor dat de rekening van de crisis niet eenzijdig bij de midden- en lagere inkomens komt te liggen en daar is een meerderheid van de Nederlanders het mee eens. Jarenlang hebben wij met onze analyses en voorstellen gezaaid, het is mooi te zien hoe we nu kunnen oogsten. Kijk maar de nieuwe koers van de PvdA. Ik ben enorm blij dat zij onze voorstellen steunen en overnemen. Hier liggen grote kansen op verdere samenwerking.

Lokaal laten we al zien dat de SP een uitstekende regeringspartner is. Deze week presenteerde de FNV een onderzoek. En wat blijkt? Gemeenten waar de SP bestuurt zijn de meest sociale gemeenten van Nederland. Aan kop gaat de gemeente Heerlen waar onze wethouders Peter van Zutphen en Riet de Wit - ondanks het sloopbeleid van Rutte - toch een sociale gemeente overeind houden.

Het was een succesvolle week. Daarom feliciteer ik vanaf deze plaats de SP-wethouders in Heerlen, de actievoerende schoonmakers en Renske Leijten en Agnes Kant met het door hun behaalde succes! Zij hebben deze week laten zien dat actievoeren loont en dat de aanhouder wint. Na een week als deze ben ik enorm trots dat ik een partij als de SP mag leiden.

Emile Roemer

Deze column als eerste ontvangen? Geef je op voor de nieuwsbrief van Emile Roemer