Rosenthal noemt dialoog EU-Suriname stap voorwaarts

Met dank overgenomen van Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) i, gepubliceerd op vrijdag 4 mei 2012.

Minister Rosenthal ziet het besluit van de Europese Unie i om op korte termijn in Paramaribo een Artikel 8-dialoog te voeren als een belangrijke stap voorwaarts. 'Zeer positief dat de EU binnenkort een diepgaand en uitgebreid gesprek over mensenrechten, waaronder de amnestiewet en de scheiding der machten, met de Surinaamse regering aangaat', aldus Rosenthal.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de EU een zwaar instrument als een Artikel 8-dialoog met Suriname in zet. De gesprekken moeten ertoe leiden dat Suriname zijn internationale verplichtingen nakomt.

Nederland sprak vorige maand in Brussel ernstige zorg uit over de recente wijziging van de amnestiewet in Suriname en drong daarbij aan op een Europese reactie. Nederland stelde dat de geamendeerde amnestiewet haaks staat op de internationale verplichtingen van Suriname om straffeloosheid tegen te gaan. 'Op basis van internationale verdragen heeft Suriname de plicht om schendingen van de mensenrechten te onderzoeken en de daders te berechten', aldus Rosenthal. 'De slachtoffers hebben er recht op dat het proces doorgaat. Als de rechtbank de verdachten schuldig acht, mogen zij hun straf niet ontlopen.'