Meer dan 100 Europese projecten open voor publiek op 11-12 mei

Met dank overgenomen van Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELenI) i, gepubliceerd op maandag 7 mei 2012.

Tijdens de Europa Kijkdagen, vrijdag 11 en zaterdag 12 mei 2012, zijn in heel Nederland meer dan 100 Europese projecten gratis toegankelijk voor het publiek.

Het gaat om projecten die laten zien hoe de Europese Unie i samenwerkt met de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven en kennisinstellingen aan de versterking van de economie. De projecten werken aan innovatie, duurzaamheid en grensoverschrijdende samenwerking. Belangstellenden kunnen 'om de hoek' projecten bezoeken en zelf zien hoe Europees geld in Nederland wordt besteed.

Interactief

In de haven van Scheveningen zijn bijvoorbeeld 4 vissersboten te bezoeken. De vissers laten de bezoekers zien welke duurzame vistechnieken zij gebruiken. In het hart van Deventer wordt boven een Middeleeuwse crypte het Geert Groote Huis gebouwd. In Zuid-Nederland presenteren MKB-ondernemers hun innovatieve producten. En voor de kust bij Den Haag wordt geëxperimenteerd met nieuwe vormen van kustbewaking. Bezoekers van Assen kunnen de stad op een interactieve manier beleven met hun smartphone. En op Terschelling staat een levensgrote scheepsbrugsimulator.

Exclusief open

Dit is slechts een greep uit de meer dan 100 projecten. Veel projecten zijn exclusief open tijdens de Europa Kijkdagen; slechts enkele zijn vaker open voor het publiek. De deelnemende projecten zijn te herkennen aan de Europese vlag die buiten hangt. Veel projecten hebben een speciaal programma georganiseerd en soms is vooraf aanmelden nodig. Voor meer informatie over het programma, de openingstijden en de projecten: www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Economische impuls

De deelnemende projecten hebben allemaal een subsidie ontvangen uit een van de Europese Fondsen. In Nederland wordt dit geld vooral ingezet op innovatie, de versterking van de (regionale) economie en grensoverschrijdende samenwerking.