Staatssecretaris Knapen bespreekt aanpak piraterij in Puntland (Somalië)

Met dank overgenomen van Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) i, gepubliceerd op woensdag 6 juni 2012.

‘We moeten als internationale gemeenschap met de autoriteiten in Puntland, Somaliland en Somalië gezamenlijk op meerdere fronten de strijd tegen de piraterij op een duurzame manier aangaan. Naast bestrijding van piraterij op zee, betekent dat ook opsporing en vervolging door de autoriteiten op het land, detentie in de regio en het investeren in stabiliteit en een capabele overheid.’

Dat zei staatssecretaris i Ben Knapen i van Buitenlandse Zaken na afloop van een bezoek aan Puntland en een gesprek met de president van de autonome regio Puntland in Somalië. Knapen bezocht in Puntland de gevangenis in aanbouw die vanaf 2013 de detentie van 500 veroordeelde piraten mogelijk maakt. Nederland heeft aan die gevangenis meebetaald. Ook besprak hij mogelijkheden om jongeren uit de handen van piraten en terroristen te houden. Hij deed dit met medewerkers van de VN i-organisatie UNDP i die jongeren begeleiden op weg naar werk en een alternatief toekomstperspectief.

Met president Farole van Puntland besprak Knapen de noodzaak om de aanpak van piraterij op land op te voeren en mogelijkheden om de capaciteit van de autoriteiten op dit punt te vergroten. Knapen ziet hierin een rol voor de Europese Unie i weggelegd. Via een nieuwe civiele missie, EUCAP NESTOR, zal de EU onder andere Puntland ondersteunen piraterij op land aan te pakken door middel van politietrainingen. De staatssecretaris pleit al langer voor een betere afstemming van de internationale inspanningen voor meer stabiliteit in de regio.

Hij is blij dat de Europese Unie inmiddels een gezant voor de Hoorn heeft aangesteld en van plan is om een kantoor te openen in de Somalische hoofdstad Mogadishu. ‘Door gezamenlijk te investeren in de werkgelegenheid en stabiliteit in relatieve veilige gebieden in Somalië, zoals Puntland, kunnen we laten zien dat er een alternatief is voor piraterij en terrorisme’, aldus de staatssecretaris die vorig jaar Somaliland en Mogadishu bezocht. ‘Op die manier kunnen we duurzaam een einde maken aan de piraterij, de ellende van de bevolking in Somalië en de gevolgen daarvan die we ook in Nederland ondervinden.’ Staatssecretaris Ben Knapen bezocht eerder deze week de Burundese militairen die door Nederlandse en Amerikaanse trainers worden opgeleid voor deelname aan de Afrikaanse troepenmacht AMISOM in Somalië.

Donderdag reist hij door naar de Zuid-Sudanese hoofdstad Juba. De reis van de staatssecretaris staat in het teken van veiligheids- en rechtsorde, een van de vier speerpunten waar het kabinet met ontwikkelingssamenwerking op inzet.