Ons zomerakkoord

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op zaterdag 9 juni 2012, 2:16, column.

Sommige politici sluiten een lenteakkoord met elkaar, ik heb nu een zomerakkoord - met de kiezers. Die zien namelijk onze plannen voor een sociale uitweg uit de crisis, heel erg goed zitten. Niet alleen de mensen die SP denken te stemmen - maar ook een opmerkelijk groot deel van de achterban van andere partijen. Kijk maar eens naar deze peiling van Maurice de Hond. Daar word je wel blij van!

Het was een drukke week. Afgelopen zaterdag hadden we ons congres in Breda, dat mij als lijsttrekker koos (dankjewel als je erbij was!). En dinsdag de publicatie van ons verkiezingsprogramma ‘Nieuw vertrouwen’. Je hebt er zeker iets van gezien in de media. Wellicht heb je zelf nog suggesties? Laat het me dan weten, we zijn druk om alle reacties bijeen te brengen. Op 30 juni houden we een congres in Den Bosch, waar we de puntjes op de i zetten.

We kennen nu ook de plannen van PvdA, GroenLinks en het CDA. Zeker bij de eerste twee zitten veel punten die dicht bij ons staan. Het CDA is vager - wellicht brengt de toekomst meer duidelijkheid welke kant de christendemocraten op willen. Doorgaan over rechts of toch eens beter kijken naar links. Hun kiezers lijken daar wel iets in te zien, als je hun oordeel over onze plannen bekijkt.

We wachten nog op de VVD. Maar die zal wel doorgaan op de koers die ze de afgelopen jaren koos: doorgaan met bezuinigen en het uitkleden van de publieke sector. En de rekening van de crisis niet naar de veroorzakers sturen maar naar de slachtoffers. Het is een keuze - maar niet de mijne! Ik zie uit naar stevige debatten met Mark Rutte. Onze verschillen maken in ieder geval duidelijk dat er op 12 september echt iets te kiezen valt. Zoals ik het in Breda zei: socialer of liberaler, dat is de kwestie!

Voorspellen wat de kiezer gaat zeggen is moeilijk. We hebben nog drie maanden te gaan. Een andere voorspelling dan? Nederland - Denemarken… Ik ga er maar niet aan beginnen. Per slot van rekening hoop ik meer verstand van politiek te hebben. Fijne wedstrijd!

Emile Roemer

Deze column als eerste ontvangen? Geef je op voor de nieuwsbrief van Emile Roemer