Strenger mestbeleid komt waterkwaliteit ten goede
DEN HAAG (PDC) - Dankzij een strenger mestbeleid zitten er minder nitraten (stikstof en fosfor) in ons oppervlakte- en grondwater. Maar de verbetering van de waterkwaliteit vlakt af. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL i) in een gisteren verschenen rapport.
Mest is de grootste bron van nitraten in ons water. Vandaar dat het mestbeleid zo van invloed is op de waterkwaliteit. Uit metingen blijkt dat de helft van alle boerenbedrijven voldoet aan de normen voor nitraten. Met het huidige beleid zal die norm niet overal gehaald worden volgens het PBL.
Of er strengere regels zullen komen hangt af van Europese afspraken. Er wordt momenteel onderhandeld over een mogelijke aanscherping van normen. Nederland moet dan vervolgens kijken hoe het de regels dan invoert.
Het PBL stelt ook dat het strengere mestbeleid niet heeft geleid tot lagere opbrengsten van gewassen. En ook de kosten die het mestbeleid met zich meebrengt hebben er niet toe geleid dat de concurrentiepositie van de Nederlandse boeren is verslechterd. Verder heeft het strengere mestbeleid ook de uitstoot van ammoniak en lachgas verminderd.