Nederland pleit voor meer effectieve en sobere EU meerjarenbegroting

Met dank overgenomen van Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) i, gepubliceerd op dinsdag 10 juli 2012, 16:29.

De Europese meerjarenbegroting 2014-2020 moet effectief en sober zijn en bijdragen aan economische groei om Europa i in een veranderende wereld meer competitief te maken. Dat zei staatssecretaris Knapen van Buitenlandse Zaken vandaag in Brussel tegen het Cypriotische EU voorzitterschap i om steun te krijgen voor de Nederlandse inzet bij de onderhandelingen over de meerjarenbegroting. Nederland is het eerste land waar het Cypriotisch voorzitterschap mee overlegt. De komende weken spreekt Cyprus ook met de andere EU lidstaten i.

Staatssecretaris i Knapen benadrukte niet akkoord te kunnen gaan met een stijging van de EU begroting. Zo wil Nederland een verlaging van minstens 100 miljard euro op het voorstel van de Europese Commissie i van juni 2011. ‘In deze tijden van bezuinigingen in de lidstaten moet ook Europa de broekriem aanhalen,’ aldus de staatssecretaris. Ook eist Nederland dat het de korting op de afdracht aan de EU behoudt.

Knapen zei verder dat de EU begroting hervormd moet worden. 70% van de huidige begroting gaat naar landbouw en structuurfondsen. Deze verdeling moet anders en moet meer gericht zijn op onderzoek, onderwijs en innovatie, aldus de staatssecretaris. Dat is nodig om de economieën in Europa weer aan de gang te krijgen.

Cyprus heeft sinds 1 juli het EU voorzitterschap van Denemarken overgenomen en is de komende zes maanden verantwoordelijk voor het organiseren van de onderhandelingen over de EU meerjarenbegroting. Behalve met minister Mavroyiannis, sprak staatssecretaris Knapen ook met de leden Jean-Luc Dehaene en Reimer Böge van het Europees Parlement i. Een meerderheid van het Europees Parlement zal moeten instemmen met de uitkomst van de onderhandelingen. Deze zullen naar verwachting eind 2012 zijn afgerond.