Lachen en huilen - Ontwikkeling van lachen en huilen. Prof. dr. Willem Koops, Utrecht

Utrecht Centraal
© Kevin Bergenhenegouwen / PDC
datum 12 september 2012 20:00 - 21:30
plaats Utrecht
locatie Aula, Academiegebouw Toon locatie
organisatie Studium Generale van de Universiteit Utrecht

Lachen en huilen

De ontwikkeling van emoties en de rol van opvoeding

Foto: nailiaschwarz / Photocase.com

Printversie

Aan de voetballer die na de wedstrijd wordt geïnterviewd wordt steevast gevraagd wat er door hem heen ging toen hij scoorde. Van de burgemeester wil je in de talkshow op televisie weten of hij het moeilijk vond om na de stille tocht die toespraak te houden.

In onze tijd mag dan van mensen verwacht worden dat ze hun emoties tonen, dat is nog niet heel lang het geval. Nog geen veertig jaar geleden werden kinderen zo opgevoed dat ze hun gevoelens binnen leerden houden. De culturele verschillen in de manier waarop er met emoties wordt omgegaan zijn groot. Bestaan er eigenlijk wel basale emoties die in alle culturen voorkomen, zoals vaak wordt aangenomen? Hebben de media niet alleen de expressie van emoties maar ook de emoties zelf veranderd?

Acht wetenschappers uit verschillende disciplines bezien de emoties lachen en huilen vanuit hun vakgebied en in het bijzonder vanuit het perspectief van opvoeding en ontwikkeling.

Uiteraard zijn deze lezingen, afzonderlijk of in serie, te volgen voor alle andere geïnteresseerden, zonder inschrijving.

Van deze lezingenreeks is een blogbundel verschenen. Deze bundel kun je hier downloaden (.pdf)

Programma

Woensdag 12 september

De ontwikkeling van lachen en huilen

Prof. dr. Willem Koops (Universiteitshoogleraar en pedagoog, UU)

Woensdag 19 september

Vrolijk of zwaarmoedig: de ontwikkeling van karakter

Prof. dr. Marcel van Aken (Ontwikkelingspsychologie, UU)

Woensdag 26 september

Tranen: waarom we huilen

Prof. dr. Ad Vingerhoets (Social and Behavorial Sciences, TiU)

Woensdag 3 oktober

Rouwen kinderen anders?

Prof. dr. Paul Boelen (Klinische en Gezondheidspsychologie, UU)

Woensdag 10 oktober

Lachende apen?

Dr. Bas Levering (Pedagogiek, UU) zal prof. dr. Jan van Hooff vervangen i.v.m. ziekte.

Woensdag 17 oktober

Goede humor, slechte smaak

Prof. dr. Giselinde Kuipers (Cultuursociologie, UvA)

Woensdag 24 oktober

De emotiecultuur in historisch perspectief

Dr. Cas Wouters (Sociologie, UU)

Woensdag 31 oktober

Een gelukkige jeugd internationaal vergeleken

Prof. dr. Wilma Vollebergh (Algemene Sociale Wetenschappen, UU)

Leestips en links

  • Cabaratier Jandino Asporaat spreekt in een aflevering van Wetenschap24 over lachen. Bekijk het op 20 september op Nederland 3, om 21.00 uur, of bekijk het hier online.
  • Waarom huilen we? Prof. dr. Ad Vingerhoets schreef het boek Tranen - Waarom mensen huilen (ISBN 9789035135284). Lees het interview in De Volkskrant met Ad Vingerhoets, 'Professor in tranen' (pdf). Bekijk de toelichting van prof. dr. Vingerhoets over de wetenschap achter de traan in Pauw en Witteman.
  • Emoties moet je beheersen maar tegelijkertijd volgen. Voor volwassene al geen makkelijke taak, laat staan voor kinderen. Hoe leer je hen omgaan met emotie? Lees er het artikel 'Beheers je emoties en word gelukkig' in De Volkskrant.
  • 'Niet zelfwaardering maar zelfbeheersing is bepalend voor een gelukkig en succesvol leven.' Een interview met Roy Baumeister, 'Train uw wilskracht', de Volkskrant, 12 mei 2012.
  • Hoe groeien kinderen uit tot volwassen leden van de samenleving? Hoogleraar cognitieve ontwikkelingspyschologie Eveline Crone onderzoekt de sociale ontwikkeling van kinderen en jongeren in de hersenen. 'Extreem blij om erbij te horen', de Volkskrant, 19 maart 2011.
  • Wat heeft tien jaar onderzoek naar emoties opgeleverd? Wat zijn de mechanismen achter gevoelens, expressies, gedrag en verlangens? Prof. dr. Nico Frijda bespreekt de inzichten in emoties na tien jaar wetenschappelijk onderzoek in het boek De wetten van emotie (ISBN: 9789035132320).

In samenwerking met