Knapen op werkbezoek in Griekenland

Met dank overgenomen van Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) i, gepubliceerd op woensdag 29 augustus 2012, 18:03.

Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken was vandaag op werkbezoek in Griekenland. Hij sprak met minister Stournaras van Financiën, minister Hatzidakis van Ontwikkeling, Infrastructuur, Transport en Netwerken, en viceminister Kourkoulas van Buitenlandse Zaken.

‘De Griekse autoriteiten hebben de afgelopen maanden opnieuw ingrijpende hervormingen voor de publieke en private sector aangekondigd. Nu gaat het er om dat deze ook worden uitgevoerd’, aldus de staatssecretaris. Nederland wacht op de bevindingen van de Europese Commissie, de ECB en het IMF over de voortgang van het hervormingsprogramma voordat het zal besluiten of het kan instemmen met de uitkering van de volgende tranche uit het bestaande noodpakket voor Griekenland.

In zijn gesprek met minister Hatzidakis sprak staatssecretaris Knapen ook over investeringskansen voor het Nederlandse bedrijfsleven in technologie, innovatie en logistiek en in het bijzonder het voornemen van Vopak om te investeren in een brandstofopslagfaciliteit op Kreta. De export naar Griekenland bedraagt tussen de 2,5 en 3 miljard euro, dat is evenveel als naar Japan. ‘Het is daarom ook in het belang van Nederlandse bedrijven dat de Griekse economie gezonder wordt’, aldus de staatssecretaris. Nederland biedt ook assistentie aan Griekenland op het gebied van anti-corruptie, export-promotie en het tegengaan van belastingontduiking.

Staatssecretaris Knapen zal morgen in Cyprus zijn voor overleg met zijn EU collega’s over de meerjarenbegroting 2014-2020 van de Europese Unie. Cyprus heeft tot 31 december het voorzitterschap van de Europese Unie.