Dit is wat je krijgt

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op donderdag 30 augustus 2012, 0:49, column.

Dat liep best lekker gisteravond bij Wat kiest Nederland van RTL! Niet gezien? Kijk het hier terug. Leuke plek trouwens, in een grote tent pal voor de deur van de Tweede Kamer. En Bart Chabot wist me prima te prikkelen. Frits Wester, Rick Nieman en Jojanneke van den Berge ook.

Vandaag (om 23:00 uur op Nederland 1) is het volgende lijsttrekkersdebat, nu bij Knevel & Van den Brink. Als je kijkt, kun je ook interactief meepraten. Doen best veel mensen, begrijp ik.

Nu Mark Rutte rondroept dat hij niet met links in een regering wil, zijn de zaken echt duidelijk. Wie Rutte uit het Torentje wil, doet er strategisch wijs aan de SP zo groot mogelijk te maken. Dan kan straks niemand de SP uit de regering houden - en dan ligt er een mooie carrière in het verschiet voor Rutte als nieuwe oppositieleider.

Iedere partij heeft sinds maandag zijn stempel van het Centraal Planbureau. Wat partijen willen, kan allemaal. Nu is de vraag: als het kan, wat wil de kiezer dan? Het eigen risico verhogen of verlagen? Armoede aanpakken of blijven wegkijken? Ontslagbescherming houden of wegstrepen? Eerlijk loon voor eerlijk werk, of werken onder het minimumloon? Een baan nu of een mogelijke pulpbaan over 25 jaar?

Kortom de kwestie is en blijft: liberaal doorgaan of sociaal afslaan?

Op die vraag ga ik me in de komende debatten concentreren. Zeggen wat je krijgt als je de SP groot maakt. Politieke duidelijkheid is het eerste wat kiezers mogen vragen. En dat er op dat punt nog veel te doen is, blijkt uit een onderzoek dat Maurice de Hond gisteren deed. Heel veel kiezers blijken nogal anders te denken over belangrijke onderwerpen dan de partij die ze nu op het oog hebben. Kijk hier maar.

O ja, zaterdag speel ik een thuiswedstrijd, in Boxmeer. Dat wordt een mooie campagnedag. Hoe druk het ook is, mijn thuisbasis vergeet ik niet.

Emile Roemer

P.s. vanavond (om 20.30 uur) ben ik te zien in Frans Bauers Zigeunernacht. Dat is mooie tv geworden, kijken dus!