Knapen: nieuwe president Somalië biedt hoop

Met dank overgenomen van Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) i, gepubliceerd op donderdag 13 september 2012, 17:34.

Staatssecretaris Ben Knapen i van Buitenlandse Zaken hoopt dat de nieuw verkozen president van Somalië, Hassan Sheikh Mohamud, het land op koers kan zetten naar een betere toekomst. ‘Dat is niet alleen voor de Somaliërs, maar ook internationaal van groot belang.’ Daarover sprak de staatssecretaris donderdag met de Speciale Vertegenwoordiger van de Europese Unie i voor de Hoorn van Afrika, Alexander Rondos.

‘De nieuwe machthebbers moeten nu aan de Somalische bevolking laten zien dat zij werk maken van wederopbouw. Een serieuze aanpak van corruptie en mensenrechtenschendingen is hierbij cruciaal’, aldus Knapen die het afgelopen jaar de hoofdstad Mogadishu en de regio’s Puntland en Somaliland bezocht.

Sinds 20 augustus is een voorlopige grondwet van kracht, een nieuw parlement ingezworen en een parlementsvoorzitter en president gekozen. Het formeren van een regering moet binnenkort worden afgerond.

Volgens Knapen is het essentieel voor de stabiliteit in de regio dat de vorming van een rechtsstaat in Somalië snel op gang komt. ‘Dat is ook in ons belang, want met alleen de inzet van militairen gaat het niet lukken om de piraterij duurzaam te bestrijden en de Golf van Aden veilig te maken. Door ook te investeren in de werkgelegenheid en stabiliteit in relatief veilige gebieden in Somalië kunnen we laten zien dat er een alternatief is voor piraterij en terrorisme’, aldus de staatssecretaris.

Knapen wil dat Europa het initiatief neemt voor een stevige internationale aanpak voor Somalië. Hij is blij dat, mede op aandringen van Nederland, de EU nu een Speciale Vertegenwoordiger voor het gebied heeft en een kantoor in Mogadishu.

Bakaara Market in Mogadishu, Somalia