Minder vlees eten leidt tot minder klimaatverandering

maandag 17 september 2012

DEN HAAG (PDC) - Ongeveer 10% van de Nederlandse uitstoot van broeikasgas wordt veroorzaakt door de productie van de eiwitproducten die wij eten: vlees, eieren en zuivel. Het gaat jaarlijks om 21,5 Mton CO2. De uitstoot kan worden gehalveerd als consumenten vaker vegetarisch eten of kiezen voor betere vleessoorten. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeks- en adviesbureau CE Delft.

De overheid zou op verschillende manieren de keuzes van consumenten kunnen sturen. Voor producten als elektriciteit, brandstof en apparatuur doet de overheid dat namelijk al. CE Delft noemt enkele mogelijke maatregelen, waaronder een Btw-verhoging van 6 naar 21% op vlees, een belasting per kilo vlees (vleestaks) en een verplichting voor supermarkten om 20% plantaardige producten te verkopen in plaats van vlees. Volgens CE Delft zou elk van de maatregelen kunnen zorgen voor een afname van ongeveer 12% van de totale milieudruk, bij een combinatie kan het effect veel groter zijn.

Het rapport is overhandigd aan Kamerleden van de grootste politieke partijen tijdens een debat over eiwitten en milieu, georganiseerd door Stichting Natuur en Milieu.

Bron: CE Delft