Ondertussen in China - De toekomst van de mensenrechten. Prof. dr. Tom Zwart, Utrecht

Utrecht Centraal
© Kevin Bergenhenegouwen / PDC
datum 25 september 2012 20:00 - 21:30
plaats Utrecht
locatie Aula, Academiegebouw Toon locatie
organisatie Studium Generale van de Universiteit Utrecht

Ondertussen in China

Wetenschap, politiek en cultuur

Foto: Miss X / photocase.com

Printversie

Terwijl de economische crisis de media in het westen domineert, groeit de rol van China. Reden dus om onze blik oostwaarts te keren. Door flinke investeringen in onderwijs en wetenschap en een pragmatische omgang met de vrijemarkteconomie, heeft China zich binnen korte tijd ontwikkeld tot een belangrijke wereldspeler. Economische modellen uit het westen krijgen hierbij een eigen interpretatie en worden verbonden met de rijke Chinese tradities. De politiek gaat bovendien steeds soepeler om met veranderingen, maar zal ze ook een actieve rol spelen bij de hervormingen?

Hoe kunnen westerlingen China begrijpen? Hoe belangrijk is het confucianisme voor de levensstijl van Chinezen? Welke rol speelt kunst in het maatschappelijke leven? Iedereen kent de propagandaposters uit de tijd van Mao: politieke kunst waarin de ideale maatschappij werd verbeeld en waarin weinig ruimte was voor individuele expressie. Kunstenaars, schrijvers, journalisten en bloggers proberen dat nu van binnenuit te veranderen. Zij stellen in hun werk omstreden thema’s aan de orde, zoals machtsmisbruik en de positie van minderheden. Dat wordt hen vaak niet in dank wordt afgenomen. Op welke manier nemen de autoriteiten deze kritiek tot zich? Zal China op termijn opener en meer westers worden? En andersom, wat kan onze samenleving opsteken van de Chinese?

De snelle opkomst van China heeft zeker invloed op het internationale beleid, bijvoorbeeld op het gebied van mensenrechten. Ook op het terrein van wetenschap en onderwijs is samenwerken nodig. De razendsnelle economische ontwikkelingen veranderen ongetwijfeld ook de politieke verhoudingen in de rest van de wereld. Vier sprekers vertellen wat er gebeurt ondertussen in China.

Programma

Dinsdag 11 september

Tijgermoeders en ruimtevaarders: cultuur en wetenschap

Prof. dr. Peter van der Veer (Universiteitshoogleraar en Comparative Religion, UU)

Deze serie en avond wordt geopend door prof. dr. Jacqueline Cramer (hoogleraar Duurzaam innoveren en directeur Utrecht Sustainability Institute)

Dinsdag 18 september

De artistieke verbeelding van de macht

Prof. dr. Stefan Landsberger (Cultuur van het Hedendaagse China, LEI)

Dinsdag 25 september

De toekomst van de mensenrechten

Prof. dr. Tom Zwart (Rechtsgeleerdheid, UU)

Dinsdag 2 oktober

Nieuwe verhoudingen op het wereldtoneel

Prof. dr. Maarten van Rossem (Geschiedenis, UU)

Zelf aan de slag

Als student of docent zijn er diverse mogelijkheden om aan de slag te gaan in China.

  • Afgelopen jaar is een nieuw project van start gegaan: Netherlands-Asia Honours Summer School. Dertig excellente studenten gingen in de zomer naar Hongkong en Sjanghai om zich te verdiepen in manieren om samenwerking met China te bevorderen. Bekijk hier de weblogs van de studenten die de afgelopen zomer in China door hebben gebracht, waar zij beschrijven hoe zij denken over samenwerking.
  • Heb je interesse om in China te studeren? Neso China biedt hier veel informatie over. Bekijk hier de website.
  • Als je als student naar China wilt gaan, zijn er diverse beurzen beschikbaar. Het China Programma is gebaseerd op een ‘Memorandum of Understanding’ (MoU) tussen China en Nederland. De ministeries van Onderwijs van beide landen stellen jaarlijks 25 beurzen beschikbaar voor studie of onderzoek in China. Klik hier voor de praktische informatie.
  • Het is ook mogelijk een VSB-beurs aan te vragen, bedoeld voor na het behalen van de bachelor of master. Op de site vind je onder: “Bestemmingslijst 2012” ervaringsverhalen van studenten die bijvoorbeeld naar China zijn geweest.
  • De Universiteit Utrecht en de China Scholarship Council hebben voor Chinese studenten een PhD-beurs ingesteld. Deze door de Universiteit Utrecht en de China Scholarship Council geselecteerde studenten kunnen binnen CSC-UU 4 jaar promotieonderzoek doen in Utrecht. Helaas bestaat er geen project voor de uitwisseling van Nederlandse PhD's naar China.
  • De UU steunt de opzet van academische workshops, en stimuleert teaching fellows. Hier vind je meer informatie over beurzen.
  • Niet alleen China is een opkomende macht in Azië, dit geldt ook voor India. TERI, The Energy and Resource Institute was in de herfst georganiseerd in het Utrecht Science Park. TERI heeft het hoofdkantoor in India en zoekt samenwerking in Europa op basis van water, energie, klimaat e.d. De CEO is Nobelprijswinnaar Dr Rajendra Kumar Pachauri. Houd de website in de gaten voor interessante projecten met betrekking tot Azië.

Leestips en links

Cultuur en Wetenschap

-Steeds meer Chinese scholieren kiezen voor een studie aan een Amerikaanse (top)universiteit. Boyd van Dijk, 'Scholier in China droomt van Princeton'(.pdf), Volkskrant, 17 september 2012.

- Bettine Vriesekoop sprak eerder bij Studium Generale over China. Bekijk hier de lezing Kind zijn in China of lees het bijbehorende blog.

  • Het NWO en het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie gaan samenwerken op het gebied van bijvoorbeeld LED-technologie, duurzame materialen en voedselveiligheid. Lees hier meer over deze nieuwe samenwerking.

-- In de zomer van 2012 gaan 30 topstudenten, afkomstig van alle Nederlandse universiteiten, studeren in Hong Kong. Zij doen daarbij aanbevelingen over meer samenwerking met China. Lees hier en hier meer over deze uitwisseling.

  • Zaken doen in China kent vele haken en ogen. Marian Husken en Harry Lensink, 'Gebakken lucht met sambal,' Vrij Nederland, 21 april 2012.
  • Bij een bijeenkomst van de Jonge Atlantici in 2011 werd gesproken over de geschiedenis en economie van China. Lees hier het verslag.
  • Was er in het verleden sprake van een culturele uitwisseling tussen Oost en West? Thijs Weststeijn, 'Het China van Matteo Ricci,' Academische Boekengids 92, mei 2012.
  • Ook vanuit China is er vraag naar samenwerking, bijvoorbeeld met Utrecht, zo blijkt uit het interview van Science Guide met de president van Peking University.
  • De Adviesraad voor Wetenschap en Technologiebeleid lanceerde het rapport De Chinese Handschoen over samenwerking met China.

Kunst en propaganda

  • Meer weten over Chinese propaganda en de geschiedenis daarvan? Klik hier.

Mensenrechten

  • Prof. dr. Tom Zwart was aanwezig bij een debat over mensenrechten en diplomatieke betrekkingen van de Jonge Atlantici. Lees hier meer over zijn visie op mensenrechten.

Politiek en internationalisering

  • Wie meer wilt horen over de opkomst van China, kan luisteren naar de CD van Chinakenner Henk Schulte Nordholt. Hij is van mening dat China geen wereldwijk wordt.
  • Over China bestaan vele mythes. Zo bestaat het idee dat China Afrika aan het leegroven is. Tijd om hier vanuit een ander perspectief naar te kijken. Toon Beemsterboer, 'De beste vriend van Afrika', NRC Next, 22 mei 2012.
  • Wat kunnen we de komende jaren verwachten van China? Tijdens een bijeenkomst van de Jonge Atlantici werd daarover gesproken.
  • Twee gasten van het Clingendael instituut spraken in de daaropvolgende bijeenkomst over de geopolitieke aspecten (waaronder de krijgsmacht) van China's opkomst.
  • Verwijzigen naar de protesten op het plein van de Hemelse Vrede in 1989 zijn nog altijd taboe. Oscar Garschagen, 'Zelfs 35 mei mag niet,' NRC Next, 5 juni 2012.
  • De herdenking van deze protesten leidt tot politieke onrust. Marije Vlaskamp, 'Vuurwerk in politiek China,' Trouw, 5 juni 2012.