Martin Callanan: "Gemeenschappelijk Europees beleid heeft gefaald"
Er moet drastisch gesnoeid worden in de begroting van de EU, de macht moet beter verdeeld worden en landen uit de eurozone i moeten overwegen om de gemeenschappelijke munt op te geven. Dit waren enkele uitspraken van de conservatieve fractieleider Martin Callanan tijdens de Facebook chat op woensdag 7 november. Hij nam duidelijk geen blad voor de mond en pleitte voor een radicaal nieuwe EU.
Callanan debatteerde met groot enthousiasme en antwoordde op haast elke vraag. Hij vroeg zelfs aan onze fans op Facebook om enkele interessante ideeën te geven voor zijn debat met de Duitse bondskanselier Angela Merkel i op woensdag.
Hij sprak over zijn ideeën om de EU radicaal te veranderen en over manieren om het democratisch tekort en de crisis aan te pakken. "Het staat vast dat het gemeenschappelijk Europese beleid niet gewerkt heeft; het landbouw- en visserijbeleid maakt dat jammerlijk duidelijk. Europa moet flexibeler zijn en de lidstaten moeten meer macht in handen krijgen."
Volgens de leden van het Parlement wordt het subsidiariteitprincipe niet gerespecteerd. "We kunnen hier pragmatisch mee omgaan", zei Callanan. "Op welk niveau wordt macht best uitgeoefend? De EU kampt met een enorm democratisch tekort en de mensen hebben het gevoel dat ze de controle kwijt zijn. Het is belangrijk dat we op Europees en nationaal niveau onderzoeken welk beleid het meeste vruchten afwerpt. Voor mij is het overduidelijk dat sommige beleidstakken op Europees niveau helemaal niets opleveren."
Om de crisis te bestrijden pleitte Callanan voor meer markthervorming, meer vrijhandelsakkoorden, versterking van de interne markt, flexibeler arbeidsmarkten en minder wetgevingsdruk op Europese bedrijven.
"De EU begroting zou best bijgesnoeid worden zodat de lidstaten hun geld kunnen sparen", zei hij verder. "Het is pervers dat de EU de lidstaten onder druk zet om te bezuinigen terwijl de centrale EU begroting verder aandikt. Als de ambtenaren in de lidstaten kunnen bezuinigen, dan kunnen de EU instellingen i dat ook." Callanan vindt dat de EU spilzuchtig met zijn geld omgaat en wilt dat er voorrang wordt gegeven aan bepaalde beleidsterreinen zoals onderzoek en ontwikkeling.
Tenslotte had Callanan het over de euro: "We moeten onze competitiviteit en economische groei terug opbouwen, en het wordt stilaan duidelijk dat de dwangbuis van de euro deze evolutie in veel lidstaten tegenwerkt. Daarom denk ik dat het de minst slechte keuze zou zijn om de euro op te geven, hoewel het aan de lidstaten is om daarover te beslissen."
REF. : 20121105STO54904