CBS-rapport over Nederlands energieverbruik in 2011 verschenen

woensdag 14 november 2012

DEN HAAG (PDC) - Op 14 november 2012 heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek i het rapport over het energieverbruik in Nederland gepresenteerd. Uit dat rapport zijn vijf conclusies te halen.

Energiegebruik en uitstoot broeikasgassen afgenomen

In 2011 is er 6% minder energie verbruikt dan in 2010. Door de daling van het energieverbruik is er daarbij ook sprake van een fors lagere uitstoot van broeikasgassen. 

Oorzaken voor deze dalingen zijn de zachte winter, het begin van de recessie en lagere productie van industrieën.

Meer geld van overheid voor preventie klimaatverandering

De uitgaven van de overheid aan de preventie van klimaatverandering zijn gestegen tot 1,1 % van de overheidsuitgaven. Dit geld (1,3 miljard euro) ging voor 75% naar subsidies voor energiebesparing en duurzame energieproductie.

Voetafdruk invoer natuurlijke hulpbronnen neemt toe

De Nederlandse voetafdruk is tussen 2000 en 2010 met 8% toegenomen. Dat betekent dat we meer natuurlijke hulpbronnen nodig hebben gehad voor de productie van onze producten. Ten opzichte van de stijging van de totale fysieke invoer (12%) vallen deze aantallen nog betrekkelijk mee.

66% van de Nederlanders woont vlakbij slecht water

In Zuid-Holland, Noord-Holland en Groningen hebben de meeste inwoners in hun omgeving oppervlaktewater (rivieren, sloten, vijvers) van slechte ecologische kwaliteit. In de provincies Utrecht, Overijssel, Drenthe en Friesland is er sprake van 'matige' kwaliteit. 

Waterbalans in Nederland is beter

De vier stromen van water (neerslag, verdamping, feitelijke instroom en feitelijke uitstroom) zijn in Nederland sinds 2009 meer in balans geraakt. Een probleem met deze cijfers is echter dat deze op jaarbasis zijn en dus niets zeggen over watertekorten in de zomermaanden. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen hoe de waterbalans dan is.

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek, 14 november 2012