Het EP in de Wereldhandelsorganisatie: "Van groot belang voor de transparantie"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 19 november 2012, 11:18.

Het Europees Parlement i was afgelopen week bij de achtste Parlementaire Conferentie over de Wereldhandelsorganisatie i (WHO). Dit is een jaarlijkse bijeenkomst van parlementaire delegaties van de WHO-leden. "De parlementaire dimensie is van vitaal belang voor de democratische legitimiteit en de transparantie van de WHO", zei Georgios Papastamkos i, ondervoorzitter van het EP, bij de opening van de conferentie van bijna 300 deelnemers uit 70 landen.

Het Europees Parlement organiseerde de conferentie samen met de Interparlementaire Unie. Dit jaar werd deze, wat ,het belangrijkste parlementaire handelsforum in de wereld is, gehouden in Genève op 15 en 16 november. Papastamkos gaf namens EP-Voorzitter Martin Schulz i de openingstoespraak.

Hij wees erop hoe het multilaterale handelssysteem van de WHO bijdraagt aan de versterking van de veiligheid en de stabiliteit in de internationale handel, en daarnaast zorgt voor de toenemende onderlinge economische afhankelijkheid binnen de internationale politieke samenwerking.

"We moeten een constante controle uitoefenen over dat waarover de regeringen namens de burgers onderhandelen, om zo het proces te beïnvloeden en verantwoording af te leggen aan onze burgers. In een dergelijke conferentie in Genève komen onze stemmen samen om onze boodschap te versterken en een wereldwijde invloed te hebben op het multilaterale handelssysteem, waar de onderhandelingen vaak heel ver van onze hoofdsteden plaatsvinden," liet Papastamkos in zijn toespraak weten.

Bij zijn uitleg over hoe handel deel moet uitmaken van de reactie op de crisis, merkte hij op dat sommige mensen dagelijks moeten worstelen om rond te komen. "Als politici moeten we natuurlijk op deze situatie reageren! Handel is een deel van het antwoord."

In de slotverklaring van de conferentie, werd gerefereerd aan de zorg over de protectionistische maatregelen die landen in de nasleep van de crisis hebben aangenomen, maar ook over het gebrek aan vooruitgang in de Doha-ronde van de WHO-onderhandelingen voor liberalisering van de wereldhandel.

REF. : 20121116STO55812