Wereld AIDS Dag: zijn we de strijd aan het winnen?

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op zaterdag 1 december 2012, 12:26.

Sinds het uitbreken van de HIV/AIDS epidemie zijn er wereldwijd al 60 miljoen mensen besmet geraakt en 25 miljoen mensen gestorven aan de ziekte. Maar zijn we de strijd aan het winnen? 1 december is Wereld AIDS Dag en het jaarlijks UNAIDS verslag uit 2012 toont aan dat het aantal nieuwe infecties afneemt en HIV preventie dus werkt. Toch is er nog steeds geen remedie of vaccine en blijft AIDS in veel landen de voornaamste doodsoorzaak.

Strijd van EU tegen AIDS

Elk jaar raken 50,000 mensen in de EU en buurlanden besmet met HIV. Sinds de late jaren '80 wordt het onderzoek naar HIV/AIDS in de EU gefinancierd door het gezondheidszorgprogramma van de EU, dat werd opgericht om mensen te beschermen tegen ziektes en om een gezonde levensstijl te promoten.

De Britse sociaaldemocraat Michael Cashman (tevens covoorzitter van de intergroep voor rechten van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transseksuele mensen) en de werkgroep voor HIV/AIDS slaan elk jaar de handen in elkaar om een evenement te organiseren rond AIDS in de EU. Volgens Cashman is bewustmaking een essentieel onderdeel van de strijd tegen AIDS: "het herinnert ons aan het doel van onze inspanningen. (...) Ondanks de beloftevolle resultaten van de voorbije jaren hebben we nog een lange weg af te leggen voor de wereld AIDS-vrij zal zijn."

Cashman ziet een grote rol voor het Europees Parlement i: "het EP raadt landen en internationale organisaties aan om hun inspanningen op te drijven. We zorgen er ook voor dat HIV/AIDS een sectoroverschrijdend thema is in EU wetgeving. We geven een stem aan diegenen die niet gehoord worden."

Wereldwijd

Op wereldschaal is AIDS nog steeds de voornaamste doodsoorzaak voor volwassenen in Afrika, en Sub-sahara Afrika blijft de meest besmette regio. De ziekte komt ook steeds meer voor in Centraal-Azië en andere delen van Azië.

REF. : 20121122STO56232