Tweede Kamerleden verdeeld over oprichting bankenunie

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op woensdag 12 december 2012.

12 december 2012, debat - Bankentoezicht. Contracten met lidstaten. Begroting voor de eurozone i. De voorstellen die bij de Europese top van 13 en 14 december op tafel liggen, kunnen leiden tot verdergaande Europese integratie. Is die gewenst en is er draagvlak voor? Premier Rutte i en minister Dijsselbloem (Financiën) lichten de inzet van de regering toe.

Van Haersma Buma i (CDA): een routekaart voor de toekomst van Europa. Madlener i (PVV): een klap in het gezicht van elke democraat. Slob i (ChristenUnie): voortgaan op een glibberige euroweg. Klaver i (GroenLinks): compromissen van compromissen.Van Bommel i (SP): een coup om de monetaire en economische unie te voltooien. Dijkgraaf i (SGP): in de papierversnipperaar. Alle woordvoerders geven hun oordeel over de voorstellen van EU-president i Van Rompuy.

Verdere Europese integratie is goed, betogen Servaes i (PvdA) en Pechtold i (D66), maar soevereiniteitsoverdracht moet gepaard gaan met democratische legitimering en verantwoording. Nederland draagt geen soevereiniteit maar bevoegdheden over, stelt Verheijen i (VVD). Thieme i (PvdD) beschouwt het in stand houden van de eurozone als "een onmogelijke missie".

Banken

Gaat de Europese Centrale Bank i (ECB) toezicht houden op alle Europese banken? Waarschijnlijk komen alleen banken met een balanstotaal van meer dan 30 miljard rechtstreeks onder Europees toezicht te vallen, zegt minister Dijsselbloem. Maar hij is er wel voor dat de ECB indien nodig ook bij kleinere banken kan ingrijpen. Pechtold en Klaver willen dat er zo snel mogelijk een Europese bankenunie komt, inclusief een depositogarantiestelsel. Dan moet Nederland gaan betalen voor "zombiebanken", verwijst Van Dijck (PVV) naar de problemen in Spanje. Zo'n garantiestelsel zou volgens de minister het sluitstuk zijn van een bankenunie.

Contracten

EU-president Van Rompuy wil contracten afsluiten met alle lidstaten om afspraken te maken over hun economische beleid. Premier Rutte wil eigenlijk niet dat ook landen die zich aan de Europese afspraken houden, verplicht worden tot het sluiten van zo'n contract. Maar omdat hij verwacht dat Nederland er geen last van heeft, wil hij dit punt inleveren. Ook Nederland dreigt volgens Van Haersma Buma en Klaver echter afspraken te schenden. Zo is het begrotingstekort in 2013 waarschijnlijk hoger dan 3%. Dergelijke contracten tasten de nationale soevereiniteit en het budgetrecht van het parlement aan, betogen Madlener, Van Bommel en Thieme.

Griekenland

Moeten de door andere landen aan Griekenland verstrekte leningen worden afgeschreven? Merkies (SP) is daarvoor, om te voorkomen dat het land in armoede vervalt en de sociale onrust toeneemt. Ook Koolmees (D66) en KIaver denken dat kwijtschelding onvermijdelijk is, maar dan moet het land wel de beloofde hervormingen doorvoeren. Belastingontduiking en corruptie moeten hard worden aangepakt, vullen Harbers (VVD), Nijboer (PvdA) en Van Haersma Buma aan. Premier Rutte is tegen schuldkwijtschelding of nieuwe leningen. "Steun aan Griekenland is geld gooien in een bodemloze put", stelt Van Dijck. Slob en Dijkgraaf denken dat economisch herstel alleen mogelijk is als het land uit de euro stapt.

De Kamer stemt op 12 december over de ingediende moties.