Rode Kerst (III): het brood breken

Met dank overgenomen van A.A.G.M. (Ronald) van Raak i, gepubliceerd op zondag 16 december 2012, 1:01, column.

In aanloop naar Kerst schrijft Ronald van Raak elke zondag een rode Kerstgedachte. Vandaag deel III, over solidariteit.

'Daarover moet u ons een andere keer nog maar eens vertellen.' Dat waren de ontluisterende woorden waarmee de apostel Paulus werd weggestuurd toen hij Athene bezocht. Athene was de stad van de filosofen. Zij waren erg geïnteresseerd in nieuwe ideeën en gingen graag met vreemdelingen in debat. Maar de verhalen van de Bijbel maakten op hen weinig indruk. Paulus werd door hen bespot.

Socrates is tegenwoordig de meest gelezen filosoof uit het oude Griekenland. Hij schreef echter geen filosofie, maar ging in Athene de markt op om met mensen te discussiëren. Die gesprekken zijn later opgeschreven door zijn leerling Plato. Socrates hielp mensen om de juiste vragen te stellen. Als die zich maar zouden laten leiden door de rede, zouden ze de waarheid vanzelf leren kennen.

Jezus deed niet zozeer een beroep op het hoofd, maar vooral op het hart. Hij sprak in gelijkenissen, eenvoudige beelden met een morele les. Als Jezus het brood breekt, om zo iedereen te kunnen voeden, is dit geen goddelijk recept, maar een les in solidariteit. Dat we samen tot veel in staat zijn, als we niet eerst aan onszelf denken. Dat is ook de traditionele Kerstgedachte, die nu weer bijzonder actueel is.