Fractieleiders bespreken economische en monetaire unie met Van Rompuy

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 17 december 2012, 18:18.

"Het is een vruchtbare week geweest", zei Herman Van Rompuy i vandaag tijdens een toespraak in het EP. Hij verwees daarmee naar de stappen die de ministers van financiën en de staats- en regeringsleiders van de EU hebben ondernomen om een bankenunie en een economische en monetaire unie op te richten. De meeste fractieleiders in het EP vonden de resultaten echter ontoereikend.

De ministers van Financiën van de EU zijn het er vorige week over eens geraakt dat de ECB toezicht moet houden op de Europese banken. Enkele dagen later hebben de staats- en regeringsleiders een debat gevoerd over diepere integratie in de eurozone i.

"Het ergste deel van de eurocrisis is al voorbij, maar er moet nog veel gebeuren", zei de voorzitter van de Europese Raad i, Herman Van Rompuy. "Er is voldoende democratische legitimiteit en verantwoording nodig op het niveau waar de belangrijkste beslissingen genomen worden. Het standpunt van het Europees Parlement is daarbij van heel groot belang."

"De laatste topontmoeting was een doorbraak, vooral voor het bankentoezicht", zei Commissievoorzitter José Manuel Barroso i. "Het toont aan dat we het juiste beleid op het juiste tijdstip kunnen toepassen als we in de EU allemaal op dezelfde golflengte zitten. Sociale uitsluiting is nefast, in het bijzonder voor jonge mensen." Hij zei tenslotte dat er meer integratie en beleidsvorming nodig is en dat het EP een grotere rol moet spelen.

Joseph Daul, Frans christendemocratisch fractievoorzitter: "de top is een stap in de goede richting, maar de resultaten zijn ontoereikend. Er is een algemene regulering nodig voor alle banken in alle lidstaten. We weten wat er moet gebeuren, en er is moed voor nodig. Het gaat om de volgende generaties, niet om de volgende verkiezingen."

Enrique Guerrero, Spaans sociaaldemocratisch parlementslid: "het akkoord over de ECB als toezichthouder is een cruciale stap vooruit, maar het is niet duidelijk hoe het mechanisme in werking zal treden. De nadruk ligt vooral bij fiscale consolidatie en niet bij tewerkstelling en sociale zaken. Democratische deelname en legitimiteit zijn ook zeer belangrijk; het EP en de nationale parlementen moeten een grotere rol spelen."

Guy Verhofstadt i, Belgisch Liberaal fractievoorzitter: "De Europese Raad is deze keer gered door de Europese ministers van Financiën. Zonder hun akkoord zouden er weinig resultaten geweest zijn." Over Barroso's toespraak: "als alle opties nog open zijn, wil dat zeggen dat er eigenlijk geen beslissingen zijn genomen."

Rebecca Harms, Duits covoorzitter van Unitair Links: "het Parlement heeft gestreden voor de integratie van Europa, maar welke rol speelt het nu nog?" Ze benadrukte ook de rol van de Europese ministers van Financiën en van een samenvoeging van de schuld.

Roger Helmer, Brits parlementslid van het EVD: "de beslissingen die vorige week zijn genomen houden geen rekening met de economische wanverhouding in de eurozone. We moeten de eurozone opsplitsen en lidstaten zoals Griekenland laten devalueren om vooruit te geraken.

REF. : 20121213STO04615