Vertrouwen en optimisme

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op zaterdag 5 januari 2013, 1:07, column.

We kijken vooruit naar een jaar dat opnieuw een belangrijk politiek jaar zal worden. De harde bezuinigingen van het kabinet zullen door iedereen nu echt gevoeld gaan worden.

PvdA en VVD zitten in een gedwongen huwelijk. De Engelsen hebben daar een mooie term voor. 'Shotgun wedding' heet daar het huwelijk dat wij een 'moetje' noemen. De vader van de bruid houdt de bruidegom (figuurlijk) onder schot om hem te dwingen zijn zwangere dochter te trouwen.

Wij hebben niet te maken met een 'wedding' maar met een 'shotgun kabinet'. Té snel op elkaar afgestapt, té snel bij elkaar gekropen en té snel samen iets gemaakt dat niet door beiden gewenst is.

Voor de VVD is het kabinetsbeleid nog het makkelijkst uit te leggen. Snoeihard bezuinigen, vermarkting van de zorg en ontmanteling van de sociale zekerheid. Het is hún beleid en hun politieke wens om Nederland naar Amerikaans model in te richten. Voor de VVD is geen figuurlijke shotgun nodig, zij voeren deze politiek met enthousiasme uit.

Voor de PvdA ligt het ingewikkelder. Daarom spreekt Diederik Samsom over 'een nieuwe realiteit'. Alsof de crisis een natuurverschijnsel en zijn vrijage met de VVD een toevalligheid is. De échte nieuwe realiteit van Samsom is dat hij VVD-beleid moet zien te verpakken in een sociaal jasje, en dat is net zo moeilijk als het tekenen van een vierkante cirkel.

De vraag is overigens gerechtvaardigd of de PvdA zich wel zo ongemakkelijk voelt bij dit VVD-beleid. Met een pennenstreek wordt de sociale zekerheid afgebroken en wordt het extra en hard bezuinigen omarmd.

Hoe dan ook: het huwelijk van de VVD en de PvdA verdiept én verlengt de crisis en kan daarom op weinig sympathie van de bevolking rekenen. Het alternatief voor het 'moetje' van Rutte II zal daarom uit de samenleving zelf en van de SP moeten komen. Weg met het wantrouwen en vóór optimisme en een sociale weg uit de crisis.

Laten wij samen van 2013 het jaar van vertrouwen en optimisme maken. Dat kan! Door te zorgen voor elkaar en door te investeren in mensen. Ik wens u een heel gelukkig en bovenal gezond 2013 toe.

Emile Roemer