Samenwerkingsakkoord EU-Irak: nieuwe kans om democratie te versterken
De leden van het Parlement stemmen op donderdag 17 januari over het allereerste samenwerkingsakkoord tussen de EU en Irak. Volgens de Italiaanse rapporteur Mario Mauro helpt deze overeenkomst om de Irakese economie, democratie en mensenrechten te versterken. Wij hadden een gesprek met hem over de stand van zaken en de rol van de EU in Irak.
Op welke manier kan dit akkoord bijdragen tot de uitbouw van een een democratie en rechtstaat in Irak?
Irak zit duidelijk nog in een overgangsfase. Op dit moment is het belangrijk dat we hun economie en maatschappij ondersteunen. We willen de economische infrastructuur in het land versterken en er voor zorgen dat de vrede bewaard blijft.
Tezelfdertijd moeten we een helder debat voeren over mensenrechten, zoals over religieuze discriminatie. De spanningen tussen Soennieten, Sjiieten en Christenen lopen hoog op. De dramatische situatie in Syrië is ook een destabiliserend element want veel Syrische vluchtelingen steken de grens over op zoek naar asiel in Irak.
We zijn ons heel goed bewust van de situatie, maar er moet ook onderlijnd worden dat we de Irakese bevolking nieuwe kansen bieden door middel van financiële steun en economische betrekkingen. Ik denk dat dit de beste manier is om de democratie in Irak te ondersteunen. Ons standpunt is vrij eenvoudig: wij bieden economische steun en vragen om versterking van mensenrechten.
Wanneer mogen we een grote verbetering verwachten in Irak?
Momenteel zijn we verwikkeld in een groot debat over de rechtstaat in het land. We moeten de dialoog ondersteunen en de burgermaatschappij versterken zodat alle partijen kunnen deelnemen aan het debat. Ik vind het zeer belangrijk dat we nu openstaan voor hun voorstellen.
Europa i heeft in het verleden zelf een lange transitieperiode doorgemaakt. Na 70 jaar hebben we eindelijk vrede maar we vragen elke dag voor meer duidelijkheid over ons politiek project.
De Irakese bevolking kan de situatie in het land onmogelijk in een paar jaar oplossen. Er zal een lang proces aan moeten voorafgaan waarbij we de kans hebben om een sterke vriendschap op te bouwen. Volgens mij is dat ons doel.
Vindt u dat Irak het juiste pad bewandeld om de democratie te versterken?
Ja. De Irakese bevolking houdt zich bezig met de toekomst, en niet met oorlog. Tegelijk is Irak een land waar uitzonderlijke belangen spelen. Saudi-Arabië, Iran, en waarschijnlijk ook Turkije willen het land destabiliseren. We moeten onze Irakese vrienden bijstaan en we moeten de dialoog in het land verder ondersteunen.
REF. : 20130111STO05283