Gaan we Paul de Krom nog missen?

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op donderdag 31 januari 2013, 0:48, column.

22 maart 2012, ik weet het nog goed want ik was er zelf bij. Diederik Samsom kreeg op een grote demonstratie op het Malieveld de vraag of hij de bezuinigingen op de sociale werkplaatsen gaat terugdraaien als hij in de regering zou komen. Dit was zijn antwoord:

“Ik weet het antwoord wel, maar zullen we het met zijn allen geven zodat ze ons in het Catshuis kunnen horen? Draaien we deze bezuinigingen terug? Ja, natuurlijk doen we dat! (…) Mark, jij pakt die mensen hun kansen af, en dat maakt mij razend. (…) Als ik ooit één moment twijfelde waarom ik ben opgegaan voor de partijleider van de PvdA, jullie zijn mijn bewijs. Ik ga voor jullie strijden, die wet gaat van tafel, het kabinet gaat weg en in ieder geval zorgen we ervoor dat jullie je werk houden.” (zie video-opname)

Heeft Samsom de bezuinigingen teruggedraaid? Is die wet van tafel? Nee, zeker niet. Sterker nog: zijn partijgenoot, staatssecretaris Jetta Klijnsma doet er zelfs nog een schepje bovenop. Deze week schreef zij ons: ‘Met de invoering van de Participatiewet per 1 januari 2014 is er geen mogelijkheid meer om in te stromen in de Wsw.’

De deur van de sociale werkplaats gaat op slot, er komt niemand meer bij. De verplichting, die gemeenten van Rutte-I nog kregen om de sociale werkplaatsen voor dertigduizend mensen open te houden, komt nu te vervallen. Daar waar Paul de Krom (de vorige staatssecretaris) nog iets van de sociale werkplaatsen overhield, gaat dit kabinet voor het volledig afschaffen ervan.

Ik weet nog als de dag van gisteren hoe we op de barricaden gingen, samen met de werknemers uit de sociale werkplaatsen, de vakbonden en mét de PvdA. ‘Armoede werkt niet!’ zeiden we samen tegen staatssecretaris Paul de Krom op deze prachtige bijeenkomsten. De werknemers in de sociale werkplaats zijn ons dierbaar, die zet je niet zomaar achter de geraniums.

Wie had toen gedacht, dat de sociale werkplaatsen een jaar later totale afschaffing boven het hoofd zou hangen. Het is dat ik beter weet, maar je zou Paul de Krom nog bijna gaan missen…

Emile Roemer

Ps. U kunt nu al iets doen om de mensen in sociale werkplaatsen te ondersteunen. Bestel de gratis ansichtkaart ‘Groeten uit de sociale werkplaats’ en laat het kabinet weten dat u de werknemers in de sociale werkplaatsen steunt. De kaarten kunt u bestellen door een mailtje te sturen naar armoedewerktniet@sp.nl. Ook kunt u op de website van Armoede werkt niet de ansichtkaart digitaal ondertekenen of deze via Facebook delen.