'Kritiek Cameron op democratisch tekort EU onterecht'
DEN HAAG (PDC) - De Britse premier David Cameron i uitte in zijn recente speech kritiek op het democratische tekort van de Europese Unie i. Dat Europese burgers de Europese regering niet kunnen kiezen of wegsturen ziet Cameron als een belangrijke tekortkoming. Zijn kritiek is echter meer geschikt voor soevereine staten, dan voor de Europese Unie. Dit stelt Jaap Hoeksma, directeur van Euroknow, in een gastblog op de site van de bibliotheek van het Vredespaleis.
Het Verenigd Koninkrijk ziet de Europese Unie bij voorkeur als een vrijhandelsgebied. De meeste vrijhandelsorganisaties in de wereld zijn echter niet gebouwd op democratische beginselen. De vrede van Westfalen, die getekend werd in 1648, legde de grondslag voor een Europees continent met nationale staten. De EU, als internationale organisatie, is ook gestoeld op een unie van nationale staten. Westfalen vestigde het principe van democratie binnen soevereine staten. Tussen deze soevereine staten bestond diplomatie als bindmiddel. Volgens Hoeksma is het daarom tegenstrijdig om een unie te verwijten niet democratisch te zijn.
In vergelijking met andere internationale organisaties, kent de Europese Unie als enige een onafhankelijk Hof van Justitie i en een direct gekozen Europees Parlement i. Cameron mag trots zijn op deelname van zijn land aan de meest democratische internationale instelling uit de geschiedenis, aldus Hoeksma.