Groei versus bezuiniging: verhitte discussie over economisch beleid Europa tijdens debat Europees Semester

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 6 februari 2013, 15:41.

De leden van het Parlement hielden op dinsdag 5 februari een verhit debat over het economisch beleid van Europa i. De centrumlinkse leden wezen er op dat bezuiniging nefast is voor economische groei terwijl hun centrumrechtse collega's pleitten voor verdere fiscale consolidatie en structurele hervormingen. We hadden een gesprek met de Portugese en sociaaldemocratische rapporteur Elisa Ferreira i en de Fransman Jean-Paul Gauzès i, beiden vertegenwoordiger van hun fractie in de economiecommissie.

Het ontwerpverslag verwijst naar een onderzoek van het IMF waarin staat dat de negatieve gevolgen van fiscale consolidatie voor groei en banen onderschat werden. Denkt u dat het economisch beleid van de EU in het verleden de verkeerde richting is uitgegaan?

Elisa Ferreira: Besparingen op overheidsuitgaven hebben een effect op investeringen en andere uitgaven. Het IMF beseft dat het dit negatieve effect zwaar heeft onderschat, maar de Europese Commissie i houdt daar geen rekening mee. Om die reden levert het fiscale aanpassingsproces niet de gewenste resultaten op, zijn de begrotingstekorten onvoldoende afgenomen en lopen we het risico om in een vicieuze cirkel te belanden van recessie en toenemende schuld.

Enkele universiteiten in Duitsland, Frankrijk en Denemarken hebben een alternatief onderzoek uitgevoerd over de Jaarlijkse Groeianalyse, en daaruit blijkt dat we een gemiddelde groei van 0,7% kunnen halen in de eurozone i als we de gevraagde bezuinigingsinspanning halveren. Het is een economisch debat en we mogen het niet ontlopen om ideologische redenen.

Jean-Paul Gauzès: Neen, het economisch beleid van de EU is niet verkeerd. In tegendeel, het begint resultaten op te leveren. Het onderzoek van het IMF is veel genuanceerder: het geeft aan dat de openbare financiën duurzamer moeten worden en dat er structurele hervormingen nodig zijn, ook al zijn de contractie-effecten sterker dan oorspronkelijk voorzien was.

Economen doen vaak foute voorspellingen en daarom mogen we hun mening zeker niet aannemen als de absolute waarheid, zeker als ze elkaar tegenspreken!

Wat is momenteel de grootste prioriteit voor het economisch beleid van Europa: begrotingstekorten verkleinen of werkloosheid bestrijden?

Elisa Ferreira: We moeten gebruik maken van de flexibiliteitmarge in de wetgeving voor de '6-pack' en het aanpassingsproces verspreiden over een langere periode zodat er herstel mogelijk is. Het is belangrijk dat we hierover consensus bereiken en een sociale dialoog hebben, en het proces niet zomaar opleggen aan de lidstaten.

Jean-Paul Gauzès: Deze twee doelstellingen zijn in realiteit verzoenbaar. Afname van begrotingstekorten en financiële stabilisatie zijn twee vereisten voor economisch herstel en werkloosheidbestrijding. Sommige lidstaten rekenen op Europese steun en maatregelen om ambtenaren te verlonen en om pensioenen uit te betalen. Door de afname van de begrotingstekorten en de structurele hervormingen zal de economie in deze landen herstellen en zal het tewerkstellingsniveau stijgen.

De parlementsleden stemmen op donderdag 7 februari over drie verslagen over het Europees Semester (de jaarlijkse cyclus voor economische en budgettaire beleidscoördinatie met de lidstaten)

REF. : 20130201STO05562