Interview: EESC voorzitter Nilsson pleit voor nauwere samenwerking met het EP

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 13 februari 2013, 14:31.

Het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) houdt op woensdag en donderdag zoals gewoonlijk een plenaire vergadering in het EP gebouw in Brussel. De twee instellingen delen dezelfde doelstellingen en waarden, en het EESC heeft een formele rol als adviseur in de Europese wetgevingsprocedure. De voorzitter van het Comité, Staffan Nilsson zei ons dat hij de banden met het EP zelfs verder wil aanhalen.

Het Europees Economisch en Sociaal Comité werd in 1957 door het Verdrag van Rome in het leven geroepen als een van de eerste Europese organen. Het vertegenwoordigt werkgevers, werknemers en andere belangengroepen inzake economisch en sociaal beleid door een standpunt in te nemen tegenover de Raad, de Commissie en het Europees Parlement over de socio-economische impact van wetgeving. De instellingen moeten het Comité eerst raadplegen alvorens ze een beslissing kunnen nemen over economisch en sociaal beleid.

"Ik weet dat enkele parlementsleden een ander idee hebben over het Comité", vertelde Nilsson tijdens ons interview. "Dit motiveert ons om beter werk af te leveren en om te bewijzen waarom de EU een niet-politiek orgaan nodig heeft dat samengesteld is uit leiders van de burgermaatschappij in de lidstaten die niet een niet-politieke functie uitoefenen."

Nilsson stelde voor om op regelmatige basis samen te werken met de voorzitters van de parlementaire commissies: "Soms verschillen we van mening en perspectief, maar we streven dezelfde doelstelling na om deel te nemen aan het democratische leven in de Unie, om de link tussen autoriteiten en de behoeften en bezorgdheden van burgers te versterken en uit te bouwen, en om op die manier naar de beste oplossing te zoeken voor de EU."

"Voordat het Parlement werd opgericht en de Europarlementsleden rechtstreeks werden verkozen waren wij het enige orgaan dat de stem van de burger vertegenwoordigde bij het wetgevingsproces in de EU", verklaarde de voorzitter van het EESC. "Door het Verdrag van Lissabon hebben we nu een sterkere band met het EP en moeten we nog nauwer samenwerken. Onze samenwerking is niet gebaseerd op politieke allianties maar op onze expertise op verschillende terreinen, op de vertegenwoordiging van de organisaties van onze leden, en ons vermogen om compromissen te sluiten tussen sociale partners en andere organisaties uit de burgermaatschappij die consumenten, boeren en andere partijen vertegenwoordigen."

REF. : 20130211STO05804