Alsof het alleen maar gaat om de cijfers

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op zaterdag 2 maart 2013, 0:48, column.

De CPB-cijfers van deze week zijn niet best. De werkloosheid loopt nog verder op, tot 575.000 mensen in 2014. Dat zou een reden moeten zijn om te stoppen met de eindeloze stroom aan extra bezuinigingen, die alleen maar zorgt voor nóg meer werklozen en nóg meer onzekerheid.

Het kabinet wil voor 2014 nog eens vier miljard euro extra bezuinigen en wil nu zelfs werknemers in de zorg op de nullijn zetten. Dat betekent: nog meer belasting betalen over uw inkomen, nog minder werkgelegenheid, nog meer crisis en economische malaise.Investeer in herstel

Economen en experts zijn het ondertussen eens. De opeenstapeling van onderhandelingen en tussenakkoorden vergroot alleen maar de ellende. Rutte II maakt dezelfde fout als Rutte I: wéér meer bezuinigen, in plaats van investeren. In plaats van de samenleving rust en vertrouwen te geven, zorgen VVD en PvdA voor nog meer onzekerheid. Alsof het alleen maar gaat om de cijfers en niet meer om de mensen in ons land. Het doet er blijkbaar niet toe wat de gevolgen zijn, als het onder de streep maar snel weer optelt tot 3%.

‘De afgelopen anderhalf jaar verzwakte het kabinet-Rutte met een eenzijdige bezuinigingsobsessie de Nederlandse economie van Europese topper naar Europese tobber.’ Dat zei Diederik Samsom na het knip-en-plak-werk van de Kunduz-coalitie vorig jaar. Hij had natuurlijk volkomen gelijk, de stapeling aan bezuinigingen heeft ons land dieper in de crisis gestort. Hoe legt hij aan zijn kiezers uit dat het juist de PvdA is die met Rutte dit beleid van zijn eerste kabinet voortzet?

De uitweg ligt open. Door fors in de economie te investeren - te beginnen met de bouw - ga je de gigantische werkloosheid tegen. Door woningcorporaties die bereid zijn flink te investeren, niet die onzalige verhuurderheffing op te laten hoesten, haal je bouwvakkers achter de geraniums vandaan. Bovendien compenseer je met gemak die misgelopen heffing door de BTW die bouwbedrijven over hun projecten betalen. En om eindelijk jongeren aan het werk te krijgen kun je oudere werknemers de kans geven vervroegd met pensioen te gaan. Een soort VUT 2.0. Mensen zijn onzeker en dat neem ik ze niet kwalijk. Maar dan is het aan de politiek om in crisistijd zekerheid te bieden. Dat doe je niet door het ontslagrecht uit te kleden, zo fors te bezuinigen op voorzieningen als de zorg of door mensen op de nullijn te zetten.

Alleen voor de cijfers ben ik niet de politiek ingegaan, mij gaat het om de mensen. Daar is de SP ooit voor opgericht. Laten we eens wat verder kijken dan de cijfertjes en plannen maken om onze economie, publieke diensten en de sociale zekerheid weer op orde te krijgen. Als Samsom daartoe bereid is, staat mijn deur altijd open.