Van kruimeldief tot gangster

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op vrijdag 10 mei 2013, 0:56, column.

“Waanzinnig” noemde VVD’er Fred Teeven in 2009 het plan van PvdA, CDA en ChristenUnie om acht gevangenissen te sluiten. Nu, vier jaar later, komt hij met hetzelfde plan en doet hij er zelfs nog een schepje bovenop. 26 (!) gevangenissen en drie tbs-inrichtingen moeten dicht en meer criminelen komen met een enkelbandje en een biertje thuis op de bank te zitten.

Afgelopen dinsdag bezocht ik samen met ons Kamerlid Nine Kooiman de koepelgevangenis in Arnhem. De werknemers van die gevangenis begrijpen weinig van Teevens plannen. ‘Hun’ gevangenis werd recent nog voor twee miljoen euro verbouwd en toch wil Teeven nu de deuren sluiten.

Fred Teeven laat zich graag de titel ‘crimefighter’ aanleunen. ‘Op veiligheid moet je niet bezuinigen’ riep de VVD op haar verkiezingsposters. Allemaal stoere praat. Uiteindelijk blijkt Teeven gewoon een boekhouder. Er is geen visie maar wel een missie om zo snel mogelijk zo veel mogelijk te bezuinigen, ook als dat ten koste gaat van onze veiligheid.

De SP heeft de afgelopen weken onderzoek gedaan onder de medewerkers in het gevangeniswezen. Maar liefst één op de vier medewerkers deed hieraan mee, een mooi resultaat. Binnenkort presenteren wij onze resultaten, maar nu al zien we hoe er in de sector gedacht wordt over de plannen van Teeven. De conclusies liegen er niet om: er blijkt bijzonder weinig steun voor de plannen van Teeven te bestaan.

Niet het resultaat - een veiligere samenleving - maar een korte termijn bezuiniging staat voor dit kabinet voorop. “Het regime is al zo verschrikkelijk uitgekleed. Wat wil men hier mee bereiken? Dat gedetineerden er (nog) slechter uitkomen dan ze er in gaan?”, zegt een medewerker in het onderzoek. Het is de spijker op de kop. Het gevangenispersoneel voelt haarfijn aan waartoe de bezuinigingen van Teeven zullen leiden.

Wie criminelen onbehandeld en zonder begeleiding achter de tralies zet, loopt kans van een kruimeldief een gangster te maken. Dat zien we in de Verenigde Staten al jaren gebeuren. De bajes als hogeschool voor de criminaliteit, in plaats van een plek waar én gestraft wordt én gewerkt wordt aan het voorkomen van meer criminaliteit.

Het kapot bezuinigen van onze gevangenissen is het zoveelste geval waarin dit kabinet de korte termijnbezuiniging verkiest boven het lange termijn algemeen belang. Als Kamerlid Fred Teeven zou moeten oordelen over de plannen van staatssecretaris Fred Teeven dan weet ik wel wat hij zou zeggen: “Een waanzinnig plan.”