Philippe Juvin: nieuwe EU-regels over concessies zullen niet leiden tot privatisering

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 6 juni 2013, 11:06.

EU-voorschriften over hoe de overheid private aanbieders openbare diensten toevertrouwt, zal niet automatisch leiden tot privatisering, noch overheden opleggen hoe openbare diensten worden verleend of gefinancierd, aldus de Franse christendemocraat Philippe Juvin i die nieuwe wetgeving door het Parlement loodst en de informele onderhandelingen leidt met de Raad i.

Mochten overheden ervoor kiezen om particuliere bedrijven te betrekken via zogenaamde concessieovereenkomsten dan zullen nieuwe EU-regels zorgen voor een betere transparantie, rechtszekerheid en niet-discriminerende toegang voor alle economische actoren, aldus Juvin.

Critici zeggen dat nieuwe regels zullen leiden tot privatisering van de openbare diensten met name in de watersector. Wat denkt u daarvan?

Wat betreft water en eigenlijk ook alle andere diensten, zal de richtlijn niet leiden tot privatisering, dat is zeker en dat zal duidelijk worden vermeld in de tekst. De Commissie en de Raad zijn het hierover eens. Degenen die spreken over privatisering doen dat om politieke redenen: ze zijn het niet eens met deze richtlijn. Ze willen dat de richtlijn verdwijnt dus zeggen ze dat het leidt tot privatisering, maar ook zij weten dat dit niet waar is. Zo gaat het altijd in Europa: degenen die de EU-wetgeving van de baan willen, beweren dat het of te ingewikkeld is of dat het bureaucratische is of dat het leidt tot privatisering. Het is altijd één van die drie en in dit geval is er gekozen voor privatisering.

Is er een tegenstrijdigheid tussen het burgerinitiatief "Water is een mensenrecht" en de voorgestelde concessie richtlijn van de EU?

Ik steun dit initiatief op bijna ieder punt, behalve op het punt dat stelt dat water uit de EU-regels van de interne markt moet verdwijnen. Als de regels niet worden toegepast, betekent dat dan dat er geen concurrentie en geen transparantie zal zijn? Ik ben het eens dat het noodzakelijk is dat de overheid controle houdt op de openbare diensten en water is een publiek goed, maar dat sluit geen tijdelijke regelingen uit. Met concessies is het mogelijk om dit te doen omdat de autoriteiten kunnen beslissen over de duur en de omstandigheden van de concessieovereenkomsten. Aan het einde van het contract kunnen ze diensten terug nemen.

Het exclusief houden van watervoorraden bij de overheid zou een deel van het debat kunnen zijn. Wat belangrijk is, is niet de vraag of de overheid de openbare diensten zelf beheert, maar wie de controle heeft. Deze richtlijn dwingt de overheid niet om een specifieke manier van beheren van openbare diensten te kiezen, maar als er gekozen wordt voor een concessie zou die van beperkte duur zijn. Dat is de wijziging waar het Parlement en de Raad het met elkaar over eens zijn.

REF. : 20130603STO11020