Jaarverslag 2012 Europees agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (en)

Met dank overgenomen van Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) i, gepubliceerd op dinsdag 18 juni 2013.

Tegen een achtergrond van aanhoudende economische onzekerheid laat het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk i (EU-OSHA) in het jaarverslag over 2012 zien hoe het Agentschap hard is blijven werken aan het benadrukken van het belang van goede gezondheid en veiligheid op het werk voor zowel grote als kleine bedrijven.

Nu de opvolger voor de communautaire strategie 2007-2012 voor veiligheid en gezondheid op het werk onderwerp is van debat, voert dr. Christa Sedlatschek, directeur van EU-OSHA, aan dat het economische en ethische belang van goede gezondheid en veiligheid op het werk nog altijd onverminderd sterk onder de aandacht moet worden gebracht.

‘Momenteel zien we de gevolgen van de economische crisis’, aldus dr. Sedlatschek, met besparingen op de uitgaven voor veiligheid en gezondheid op het werk in de hele Europese Unie. Maar ‘slimme bedrijven zijn zich ervan bewust hoe belangrijk het is dat in moeilijke tijden wordt vastgehouden aan de bestaande ondersteuning voor veiligheid en gezondheid op het werk: uiteindelijk zullen we zien dat de economische situatie verbetert en dan hebben deze bedrijven gezonde, gekwalificeerde werknemers nodig.’

Een van de hoogtepunten van het jaar was de afronding van Foresight, het vlaggenschipproject van EU-OSHA, dat een vooruitblik biedt op risico's op de werkplek op de langere termijn (in eerste instantie met betrekking tot ‘groene’ banen) om een discussie op gang te brengen en aan beleidsmakers de gevolgen van bepaalde acties duidelijk te maken.

De Europese bedrijvenenquête over nieuwe en opkomende risico's (ESENER) heeft ons een real-time beeld gegeven van hoe bepaalde belangrijke risico's op de werkplek, met name psychosociale risico's zoals arbeidsgebonden stress, geweld en intimidatie, in Europa worden beheerd. Bij dit project is het accent nu verschoven naar secundaire analyse van de gegevens die het aanvankelijke onderzoek heeft opgeleverd.

In 2012 is de nieuwe campagne ‘Samen sterk voor preventie’ in het kader van ‘Een gezonde werkplek’ gestart. Bij deze campagne is een ongekend hoog aantal partners betrokken: in totaal hebben 87 pan-Europese organisaties, sociale partners en multinationale ondernemingen zich aangesloten.

Het agentschap is verder gegaan met de ontwikkeling van OiRA, de gratis interactieve onlinetool waarmee risicobeoordelingen eenvoudig en kostenefficiënt kunnen worden uitgevoerd. Er worden specifieke tools beschikbaar gemaakt, gericht op kappers- en kantoorwerkzaamheden in Cyprus, wegvervoer in Frankrijk en de leer- en looierij-industrie in de hele EU.

2012 was het Europees Jaar van actief ouder worden en solidariteit tussen de generaties en EU-OSHA speelde hierin een actieve rol door informatie beschikbaar te stellen over hoe men werknemers kan helpen langer tot werken in staat te blijven.

Er vonden diverse bewustmakingsactiviteiten plaats, waaronder een campagne om werknemers en werkgevers via een nieuwe online toolkit te wijzen op de veranderingen in de gevarenpictogrammen voor gevaarlijke stoffen, het initiatief ‘Napo voor leerkrachten’ om kinderen op de basisschool elementaire kennis op het gebied van veiligheid en gezondheid bij te brengen en de campagne ‘Rookvrije werkplekken’.

Ten slotte is EU-OSHA gestart met een reeks raadplegingen met betrekking tot het volgende strategische meerjarenprogramma dat in 2013 in werking moet treden.

Links:

Het volledige verslag in het Engels lezen

Samenvatting in 24 talen