PBL: consument kan minder voedsel verspillen

maandag 1 juli 2013

DEN HAAG (PDC) - Nederlanders verspillen nog altijd te veel voedsel. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving i (PBL) in een zaterdag gepubliceerd rapport. In het rapport, De Macht van het Menu, staat dat Nederlanders de 'voetafdruk' van hun voedselconsumptie met wel een kwart kunnen laten dalen. Minder vlees en zuivel consumeren zou daar een belangrijke bijdrage aan leveren.

Het PBL wijt deze verspilling aan een aantal oorzaken. Zo is er geen gemeenschappelijk beeld van de uitdagingen. Sommige consumenten vinden milieubescherming belangrijk, terwijl andere de nadruk leggen op diervriendelijk voedsel. Ook het prijsverschil tussen duurzame en gangbare producten vormt een obstakel, omdat consumenten zich nog te veel door lage prijzen laten leiden.

Om de voedselverspilling te verminderen moedigt het PBL de Rijksoverheid aan om een heldere en ambitieuze visie neer te zetten. Daarnaast kan het bedrijfsleven een grotere rol spelen, door nieuwe en duurzame initiatieven te ontplooien. Ook hier zou de overheid, door middel van subsidies, een grotere rol kunnen spelen.

Bron: Planbureau voor de Leefomgeving