Hennis en Middendorp luiden politietrainingsmissie uit (video)

Met dank overgenomen van Ministerie van Defensie (Def) i, gepubliceerd op maandag 1 juli 2013.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert i bezocht zondag en gisteren de Nederlandse troepen in Mazar-e-Sharif en Kunduz. Zij werd vergezeld door Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp. Op Camp Windmill in Kunduz woonden zij de afsluitende ceremonie bij van de Nederlandse politietrainingsmissie. Het strijken van de vlag vormde het symbolische startsein voor de redeployment, het afbouwen van de missie. De Afghanen nemen nu de veiligheids- en opleidingstaken op zich.

Minister Hennis in gesprek met een militair

Opsteker

Een mooie opsteker voor de Nederlandse militairen is de officiële erkenning door de Afghaanse overheid van de Nederlandse politieopleiding sinds deze week. Dit betekent dat de door het Landelijk Opleidings- en Kenniscentrum van de marechaussee ontwikkelde opleiding nu in het hele land kan worden gegeven. Op het Afghaanse politiehoofdkwartier in Kabul begint binnenkort ook een pilot op basis van de Nederlandse opleiding. Hennis prees de mannen en vrouwen in Kunduz voor dit resultaat: "Dankzij de inspanningen van u en uw voorgangers laat Nederland een tastbare erfenis achter in heel Afghanistan, dat is iets om oprecht trots op te zijn".

  • Download deze video

Voor gevorderden

De Advanced Police Training Course (APTC) is ontwikkeld voor gevorderde agenten en onderofficieren van het Afghaanse politiekorps. Gedurende 8 weken leren de agenten nieuwe onderwerpen en worden bekende vakken verder uitgediept. Veel aandacht wordt besteed aan het zogenoemde community policing, gericht op een correcte omgang met en vertrouwen winnen van burgers. Verder komen de omgang met huiselijk geweld, ontvoering, zelfmoordterroristen en geïmproviseerde explosieven aan de orde.

Certificering

De APTC is gecertificeerd door de Police Professional Development Board. Hierin hebben hoge functionarissen en generaals zitting van het Afghaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken, het Duitse politieprojectteam, de NATO-trainingsmissie en de Europese politiemissie EUPOL. Onderscheidend vonden zij met name de goede afstemming tussen theorie- en praktijklessen.

Generaal Tom Middendorp schudt de hand van een Afghaanse politieagent

Symbool

Hennis en Middendorp bezochten ook het district Imam Sahib, waar ze de uitreiking bijwoonden van certificaten aan Afghaanse politieagenten. Generaal Middendorp: "Voor 2001 was Afghanistan nog een vrijplaats voor terroristen. Sindsdien hebben we samen met andere landen gevochten voor stabiliteit en het accent is steeds meer gaan verschuiven naar de opbouw van de rechtsstaat. Nu kunnen de Afghanen zelf verder. Deze certificaatuitreiking staat daar wat mij betreft symbool voor."

F-16's blijven

In Mazar-e-Sharif, waar de Nederlandse F-16’s zijn gestationeerd, reikten de minister en de CDS NAVO-medailles uit. "U allemaal heeft Afghanistan geholpen om weer op eigen benen te gaan staan, u heeft het verschil gemaakt. Er komt nu een einde aan een belangrijke missie, die veel van u gevraagd heeft. U heeft dat altijd met niet aflatende inzet en enthousiasme gedaan. De Commandant der Strijdkrachten en ik danken u daar voor". De F-16's blijven nog in Afghanistan tot medio 2014 ter bescherming van de internationale troepenmacht. Tot 2017 blijft Nederland de rechtsstaatontwikkeling, ontwikkelingssamenwerking en veiligheid financieel ondersteunen.

Afghaanse agent krijgt certificaat uit handen van minister Hennis

Verantwoordelijkheid nemen

Nederlandse militairen zijn sinds 2002 betrokken bij de handhaving van de veiligheid in Afghanistan. Sinds 2011 gebeurde dit samen met de Duitsers in Kunduz. "Nederland neemt haar verantwoordelijkheid en spant zich overal ter wereld in voor vrijheid en veiligheid. Dat is ook in het belang van Nederland. Handelsland Nederland is gebaat bij een stabiele wereld", aldus de minister.