EP: Economische afstemming tussen EU-landen moet beter
Het economisch- en begrotingsbeleid van EU-landen i moet beter op elkaar worden afgestemd om zo grip te krijgen op groei, werkgelegenheid en investeringen. Parlementariërs waarschuwen dat het hiervoor opgerichte “Europese Semester niet aan de verwachtingen voldoet. In 2012 voerden overheden slechts 15% van de door de EU voorgestelde hervormingen uit.
De waarschuwingen staan in de jaarlijkse ontwerpresolutie van het Parlement over het Europese Semester waarbij lidstaten hun economisch- en begrotingsbeleid op elkaar afstemmen. De resolutie van Elisa Ferreira i (S&D, PT) roept om strengere naleving van de afspraken om de democratische verantwoording te verbeteren.
Meer economische afstemming
Er is meer wetgeving nodig om betere afstemming te bereiken. Dit kan door een Competitiveness and Convergence Instrument (CCI) op te richten: een fonds waaruit lidstaten kunnen putten om de negatieve effecten van de hervormingen op korte termijn op te vangen. De landen met een budgettair overschot moeten meer moeite doen om de crisis te bestrijden en het niet alleen over laten aan de lidstaten die met financiële problemen zitten. Ook moet de Europese Commissie i milder zijn over eenmalige uitgaven in de publieke sector die uiteindelijk de economische situatie in het land verbeteren, zoals noodzakelijke investeringen in infrastructuur of onderwijs.
Meer werkgelegenheid en een socialer EMU
Sociale zorgen moeten beter in het Semester geïntegreerd worden, en breder gezien ook in de Economische en Monetaire Unie i (EMU). Parlementariërs willen door middel van wetgeving een “sociale pilaar in de EMU creëren. Ook willen ze een “sociaal pact voor Europa wat de sociale voorzieningen in landen ondersteunt die door de bezuinigingen zijn uitgehold. Verder vragen ze de Commissie rekening te houden met de impact van budgettaire hervormingen in haar aanbevelingen aan landen.
Werkloosheid wordt direct aangepakt door de prioriteit te geven aan investeringen in het onderwijs en aan meer financieringen van kleine bedrijven, vooral in de perifere regio’s van de EU. De Commissie moet ook mogelijkheden onderzoeken voor een minimum werkloosheidsuitkering binnen de Eurozone.
Meer verantwoordelijkheid en transparantie
De resolutie vraagt om meer openheid en verantwoordelijkheid in het werk van het Europees Stabiliteitsmechanisme i en de Eurogroep i, net als in de uitvoer van financiële ondersteuningsprogramma’s. Lidstaten moeten het ‘eigendom’ verbeteren door hun parlementen, sociale partners en de maatschappij te betrekken bij nationale economische hervormingsprogramma’s. Tot slot stelt de resolutie ook voor de Trojka (Commissie, ECB en IMF) te hervormen en de communicatiestrategie te verbeteren omdat die “herhaaldelijk bewezen heeft een ramp te zijn.
Vervolgstappen
De resolutie draagt bij aan het werk wat de komende maanden verricht wordt op het gebied van economische en budgettaire coördinatie. Het begint met het jaarlijks Groeionderzoek van de Commissie in november wat de start is van het Semester 2014.
IM-personderwerp: Economische en Monetaire Zaken
Procedurecode: 2013/2143(INI)
Procedure: niet-wetgevende resolutie
REF. : 20131018IPR22644