Kies vooral géén Europeaan!

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op maandag 16 december 2013, 0:56, column.

Personen die zichzelf voorstellen als Europeaan wantrouw ik. Europa is geen land, er is geen Europees volk, geen Europese taal en geen Europese cultuur. Mensen die zich voorstellen als Europeaan geven met die benaming uiting aan een gewenst politiek ideaal van de Verenigde Staten van Europa.

De Belg Guy Verhofstadt is zo iemand en hij komt daar ook openlijk voor uit. Terecht zei mijn collega Verheijen (VVD) daarom dat Verhofstadt een gevaar is voor het draagvlak voor de EU. De eurofiele praatjes van Verhofstadt vervreemden kiezers immers van de EU en alle goede kanten die wél aan de unie zitten: vrede, vrijheid en welvaart. De praatjes van Verhofstadt maken burgers afkerig van de EU want in Nederland zijn weinig voorstanders van de Europese superstaat te vinden.

Premier Rutte geeft steun aan de kandidatuur van Verhofstadt als voorzitter van de Europese Commissie. Wat een nachtmerrie. Een stem op Van Baalen is straks dus een stem op Verhofstadt. Een sterkere anti-reclame kan Van Baalen niet hebben. Dit gaat de VVD in het Europees Parlement heel veel zetels kosten en dat is maar goed ook. De zelfverklaarde Europeaan Verhofstadt moet helemaal geen voorzitter van de Europese Commissie worden en die Commissie moet zelf een kopje kleiner worden gemaakt. Als het aan mij ligt, wordt het recht op initiatief bij de Commissie weggehaald en komt dat bij de Europese Raad te liggen. Dan is controle vanuit de lidstaten écht mogelijk. De democratie in Europa is daar zeer mee gediend.