Grondwetfestival, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 29 maart 2014 11:00
plaats Den Haag
organisatie ProDemos

Op 29 maart vieren we het Grondwetfestival. Op deze dag bestaat de Grondwet 200 jaar. Rond het Binnenhof worden er van allerlei activiteiten georganiseerd, zo ook door ProDemos.

Het Haagse Grondwetpad

Speciaal op deze dag kan iedereen onder leiding van een deskundige gids meedoen aan de stadswandeling Het Haagse Grondwetpad.

De wandelingen starten om 11.00 en 14.00 uur vanuit het Bezoekerscentrum van ProDemos.

Een kaartje kost 10 euro en is de bestellen via ons online reserveringssysteem.

Open huis & interactieve lezingen

Den Haag is het politieke centrum van Nederland. Bij ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat kom je achter je eigen politieke positie. In ons DemocratieLAB beantwoord je vragen waar je misschien eerder nooit over hebt nagedacht. Verdedig je beleid met een mooie speech en ga ten aanval met je eigen verkiezingsposter. Shop je standpunten bij elkaar in onze StemWijzerwinkel. Ook wordt nu bij ons, in samenwerking met het Nationaal Archief, de Staatsregeling van 1 mei 1798 tentoongesteld, de eerste Grondwet van Nederland. In deze Staatsregeling voor het Bataafsche Volk was er voor het eerst sprake van burgerrechten en van een gekozen volksvertegenwoordiging. Het uitgangspunt was de gelijkheid van alle burgers, ongeacht geboorte, bezitting of rang.

In de nagebouwde Tweede Kamer organiseert de Haagse Hogeschool interactieve lezingen over de grondwet. De lezingen zijn kort en krachtig. In twintig minuten behandelen lectoren en studenten samen met jou actuele dilemma’s en ideeën over onze grondwet.

  • 12.00 - 12.20 Dhr. W.A. Minderhout, debat (docent)
  • 13.00 - 13.20 Drs. D. Scheele, vraaggesprek (docent)
  • 14.00 - 14.20 Dhr. H.F. Munneke, presentatie deelname Grondwetstrijd (docent en deelnemer Grondwetstrijd)

Toegang is gratis.

StemWijzerwinkel, DemocratieLAB: doorlopend vanaf 12.00 uur

Geef je mening bij de GrondwetWijzer op de Hofplaats

Op de Hofplaats ligt de eerste regel van de grondwet letterlijk vast in de grond, als een stevige fundering. Spelenderwijs is er, in verschillende vormen, voor verschillende leeftijden, ruimte voor uitleg over deze eerste regel van de grondwet de grondrechten.

ProDemos staat op de Hofplaats met de GrondwetWijzer. Heel veel landen hebben een grondwet. Daarin staan de belangrijkste afspraken van hun land. Welke grondwet past het meest bij jou? Wil je dat er een president komt, minder Kamerleden of misschien herinvoering van de doodstraf? Op grote zeildoeken kun je met rode en groene stickers jouw mening geven over de verschillende stellingen. In je persoonlijke uitslag zie je vervolgens welke grondwet het beste bij jouw voorkeuren past.

Verder in Den Haag

Ook elders in Den Haag worden leuke activiteiten georganiseerd. Bekijk het programma op de website van de Dag van de Haagse geschiedenis. Of kijk op www.grondwetfestival.nl.


Inhoudsopgave van deze pagina:

1.

ProDemos

ProDemos informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stelt hen in staat om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen. Dat gebeurt door overdracht van kennis over de kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat en over de werking van de democratie in al haar aspecten. Dit moet burgers uiteindelijk in staat stellen om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen.

ProDemos organiseert debatten, tentoonstellingen, rondleidingen en simulaties voor zowel jongeren als volwassenen. ProDemos is een niet-partijgebonden organisatie. Het kantoor en het bezoekerscentrum zijn gehuisvest aan de Hofweg 1 in Den Haag.

2.

Meer over...